HSYK'yı kilitleyen üyelerin, Cumhurbaşkanı Gül hakkında fezleke hazırlayan Osman Kaçmaz kozunu da öne sürdükleri ortaya çıktı. Tartışmaların uzaması üzerine, hakim ve savcıların mağduriyetinin önlenmesi için 1332'sinin tayini yapıldı. Üzerinde uzlaşılamayan özel yetkili savcıların durumu ise, HSYK'nın yarınki toplantısında yeniden ele alınacak.

HSYK kararnamesini kilitleyen üyelerin Ankara'da yeni bir özel yetkili mahkeme kurup Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında fezleke düzenleyen Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ı da bu mahkemenin başına geçirmeyi önerdikleri ortaya çıktı.
Kurulması planlanan 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başına Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın düşünülmesi yeni bir tartışma başlattı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Osman Kaçmaz'la ilgili yapılan teklife karşı çıktı. Bu durumu hakim ve savcıların sabırsızlıkla beklediği yaz dönemi kararnamesinin çıkmasını da zora soktu.

YENİ MAHKEMEYE GEREK YOK

HSYK'nın Şubat ayı toplantısında özel yetkili mahkemelerin bakması gereken dosya sayısının 350 ile sınırlandırıldığı öğrenildi. Bir mahkemenin ancak 525'ten fazla dosyaya bakması durumunda yeni bir mahkeme kurulması gerekiyor. Ankara'daki özel yetkili tek mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 350 ile 400 arasında dosyaya baktığı öğrenildi. Dosya sayısı çok fazla olmadığı için yeni bir özel yetkili mahkemenin kurulmasına da gerek görülmüyor.

İSTANBUL'A KARŞI İTİRAZ MERCİ

Kurulması palanlanan yeni özel yetkili mahkemeye özel yetkilerin verilmesi bekleniyor. Ankara'da kurulması planlanan özel yetkili ikinci mahkemeye Ergenekon soruşturması ile ilgili telefon dinleme, tutuklama, tahliye ve tutuklamalara itiraz etme yetkilerinin verilmesinin beklenildiği öğrenildi. Ergenekon ile Diyarbakır'da JİTEM soruşturmasını yürüten savcıların görev yerinin değiştirilmesini isteyen YARSAV'cı üyeler dünkü toplantıda da taleplerini direttiler.

KİLİT AÇILMADI

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'nun Ergenekon savcılarını tasfiye etmeye yönelik önerileri nedeniyle kilitlenen HSYK'da dün de hareketli saatler yaşandı. 1400 hakim ve savcının sabırsızlıkla beklediği atama kararnamesi ile ilgili çalışmalara saat 11.50'de Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı. Ergin yaklaşık 2.5 saat sonra toplantının yapıldığı Hakimevi'nden ayrıldı. Ergin, saat 17.25'te itibaren yeniden toplantıya döndü. Ergin'e bu kez Müsteşar Ahmet Kahraman da eşlik etti.-yenişafak