ATO'nun 'Bu kişiler olacak' diye noterden tespit ettirdiği 31 ismin atanmasına ilişkin işlem durduruldu. Mahkeme 'Belli kişiler tarif edilmiş' dedi.
 
Başkentte yeni kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'ndeki akademik kadrolara yapılan torpilli atamalar yargıdan döndü.
 
26 Ocak'ta 33 kadro için ilana çıkan üniversitenin getirdiği kriterler, birçok hekimin başvuru yapamadan elenmesine yol açmış, 'adrese teslim' atama tartışması çıkmıştı. Ankara Tabip Odası  (ATO) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), atama sonuçları açıklanmadan günler önce notere başvurup 32 kişilik bir listeyi onaylatmıştı. Atanan isimler ATO'nun listesine göre bir fire dışında aynı çıkmıştı. ATO bunun üzerine dava açtı.
 
- YÖK'TEN İZİN YOK: Ankara 5. İdare Mahkemesi ise 31 atamayı 'birbirinden ilintisiz şartlarla, belli kişiler tarif edilmiştir' gerekçesiyle hukuka aykırı buldu, durdurdu. Gerekçeli kararda ek koşulların YÖK'ten izinsiz belirlendiğine dikkat çekildi, şu ifadeler yer aldı:
 
-  OBJEKTİF DEĞİL: 'Ek koşulu taşımayan adayların başvuru yapmayacağı, objektif değerlendirme imkanının ortadan kalkacağı, ilana şartları tutan kişilerin başvurabildiği açıktır.
 
-  KİŞİLER TARİF EDİLMİŞ: Ek koşul belirleyebilmek için özellikle bilimsel kaliteyi artırmak amacının taşınması gerekir, ancak bunu ortaya koyan
somut bir tespit bulunmamaktadır.
 
Örneğin çocuk cerrahisi anabilim dalı için ilan edilen 1 doçent kadrosuna deney hayvanları laboratuarı araştırma sertifikası şartının getirilme amacı ortaya konulamamıştır. Birbirinden ilintisiz şartların her bir anabilim dalı için ve akademik unvan için farklı şekilde deneyim süreleri öngörülmesinin kişileri tarif eder nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
 
-  HUKUKA UYARLILIK YOK: İlanda yer alana açıklamalarda hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Telafisi güç zararlar doğabileceğinden atamaların yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.'
-  'KABIZLIK' UZMANLIĞI ŞARTTI: İlanda 'göz hastalıkları' dalında alınacak akademisyenin 'hastane kalite değerlendirmesinde sertifikalı olması' istenmişti. Çocuk cerrahisine atanacak kişi için 'Erasmus konusunda deneyim' talep edilmişti. Genel cerrahi için atanacak yardımcı doçentin ise 'kabızlık cerrahisi' konusunda
uzman olması şartı vardı.
 
Kararın gereğini yapın
Ankara Tabip Odası Başkanı Bayazıt İlhan, kararın ardından şunları söyledi: Üniversite rektörlüğü tarafından mahkemeye sunulan yazılı savunmada tabip odası tarafından böyle bir davanın açılamayacağı, odanın böylesi bir davada taraf ehliyetine sahip bulunmadığı dile getirilmiş; ancak iptali istenen ilandaki öznel/subjektif koşul ve belirlemelere dair ise ciddi hiçbir karşı savunmanın yapılamadığı görülmüştür. Karar gereği, üniversitenin Tıp Fakültesi'ne yapılan çok sayıda atamanın hukuki geçerliliği bu an için kalmamış bulunmaktadır. Yargı kararının gereğini yapmak üniversitenin yükümlülüğündedir.
 
akşam