Aydın merkez Beycamii de kılınan Cuma Namazı"nın ardından Atatürk Meydanı"nda Adnan Menderes ve birlikte idam edildikleri arkadaşlarının ruhuna mevlit okutularak lokma dağıtıldı. Etkinliğe AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Yanık, BBP Aydın Merkez eski Başkanı Ertan Gökçe, AK Parti İl ve Merkez İlçe ile BBP"li yöneticiler katıldı.
Etkinlikte konuşan AK Parti İl Başkanı Sadık Atay, 17 Eylül"ün Türk Demokrasi tarihinin en kara günü olduğunu savunarak, “Halkın oylarıyla iktidara gelen bir Başbakan, eli kanlı cellâtlar tarafından darağacında can verdi. Ancak, darağacında can veren O"nun fani bedeniydi. O, hala çok sevdiği milletinin gönlünde yaşıyor. Aslında darağacında sallanan sadece Başbakan değildi; cellâtlar o gün, demokrasiyi katlettiler, halkı sindirdiler, devletten uzaklaştırdılar, kabuğuna hapsettiler. Milletin gelişme isteğine, çalışma azmine gem vurdular. İstediler ki, bir daha Aydın"dan, Amasya"dan Afyon"dan Adnan Menderesler çıkıp ülkeyi yönetmeye kalkmasınlar. Fakat başaramadılar, Başbakanlarının idamı sebebiyle hissetlikleri acılarını içlerine akıtan halk, ilk seçimlerde, darbe yandaşlarını değil, Menderesin devamı olduklarını iddia edenleri iktidara taşıdı. İdam üzerine büyük bir vakarla susan, yutkunup, acılarını içine döken halk, sandıkta konuştu. Darbe yanlılarını bir daha çıkmamak üzere sandığa gömdü” diye konuştu.
Adnan Menderes"in demokrasi şehidi olduğunu vurgulayan Atay, daha demokratik bir ülke için çalışacaklarını kaydederek, “Biz demokrasi şehidi olarak gördüğümüz Adnan Menderes"i siyasi rant olarak görmedik. Adnan Referandum sürecinde Adnan Menderes"in oğlu Aydın Menderes"te verilecek her evet oyunun babasının ruhuna Fatiha olarak gideceğini söylemişti. Adnan Menderes"i siyaset üstü olarak gördük ve görmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Darbeler; tarihe gömüldü” diyen BBP Aydın Merkez eski Başkanı Ertan Gökçe ise, “Halkın hukukuna tecavüz edenlerin yargılanıp cezalandırılacağı günler artık çok yakın. Merhum Adnan Menderes Başbakanımızı bu vesile ile rahmetle anıyoruz. Adnan Menderes"in halkın bağından koparıldığı bir 17 Eylül"de, O"nu özlemle anıyor, kendisiyle beraber aynı acı kaderi paylaşan iki bakan arkadaşını; Merhum Polatkan ve Zorlu"yu da rahmetle yad ediyoruz. Artık güzel ülkemiz, daha demokratik, daha özgür, daha hür günlere emin adımlarla ilerliyor. Bu gün dünden daha iyiyiz, yarın, bu günden de iyi olacağız. Gayretimiz, milletimizin refah ve mutluluğu içindir. Demokrasi şehitlerimiz için "Fatiha" göndermeyi unutmayalım” şeklinde konuştu.
Aydın"daki anma törenlerine işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamayan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de, yaptığı yazılı açıklamada, “Demokrasi şehidi Başbakan Adnan Menderes"in 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilmesinin 49. yıldönümünü idrak ettiğimiz bu gün tüm demokrasi şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, demokrasi mücadelesinde bayrağı daha ileri noktalara taşımak için var gücümüzle çalışacağımızı önemle vurgulamak istiyorum” ifadelerine yer verdi.