Avrupa Konseyi ve Adalet bakanlığı işbirliği ile yürütülen Mahkeme Yönetimine Destek Projesi, projenin uygulanacağı 5 pilot bölgeden biri olan Aydın"da tanıtıldı. Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu"nda yapılan tanıtım toplantısına proje kapsamında "Basın Savcısı" olarak görev yapacak olan Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun ile "Basın Hakimi" olarak görev alacak olan Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hakim Bülent Koçoğulları katıldı.
Toplantıda Mahkeme Yönetimine Destek Projesi"nin ana hedefleri hakkında bilgiler veren Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hakim Bülent Koçoğulları, Avrupa Konseyi ve Adalet Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen projenin amacının vatandaşın adliyede geçirdiği süreyi kısaltmak, gideceği yeri yere en kısa sürede ulaştırmak, alanların sınırlandırılması, ön büroların kurulması, adliyede idare işler birim müdürlüğünün kurulması olduğunu belirtti. Koçoğulları, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte adliyelerde İdari İşler Müdürlüğü kurulacağını ve böylece hakim ve savcıların kendi işleriyle ilgilenmesinin sağlanacağına işaret etti.
Mahkeme Yönetimine Destek Projesi"nin Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığı arasında hükümetinde uygun görmesiyle yürütülen bir proje olduğuna işaret eden Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun da, projenin 2 yıllık bir proje olduğunu söyledi. Proje çalışmalarının 1,5 yıl önce başladığını ve çalışmaların son aşamaya gelmek üzere olduğunu ifade eden Beytorun, “Bu projenin ana amacı; vatandaşın adliyeye geldiğinde adliyede gideceği birimi kısa sürede bulması ve bu birime ulaşmasıdır. Bunun yanında alanların sınırlandırılması, vatandaşın adliyenin her birimine girmemesi, adliyelerde danışma masası, yön levhalarının oluşturulması, ön büroların kurulmasıdır. İkinci aşamada yargısal görevleri bulunan hakim ve savcıların idari işlerle uğraşmayıp; adliye ve mahkemelerdeki idari işlerin profesyonel bir yönetici eliyle yapılmasıdır. Yani adliyenin tüm ihtiyaçlarının temizlik, güvenlik, kırtasiye, demirbaş, bakım ve onarım ihtiyaçlarının bir idari işler müdürü ama etkin ve yetkin bir idari işler müdürü tarafından yapılıp; hakim ve savcıların hukuk mesleklerini daha rahat icra etmelerini sağlamaktır” dedi.

BASIN SAVCILIĞI VE BASIN HAKİMLİĞİ OLUŞTURULACAK
Adliyelerde yapılacak bu düzenlemelerle birlikte basılı evrakların da oluşturulmasının planlandığını açıklayan Beytorun, bu sayede vatandaşın adliyedeki basit işlemlerini nasıl yapacağı konusunda bilgi sahibi olmalarının temin etmenin amaçlandığını kaydetti. Bunların dışında adliyenin çalışmalarını daha şeffaf hale getirecek bir müessesenin planlandığını belirten Beytorun, “Adliyenin çalışmalarını şeffaf hale getirilip, vatandaşla hesap verilebilir hale getirmek üzere "Basın Hakimliği" ve "Basın Savcılığı" müessesi kurarak, kamuoyunu ilgilendiren önemli soruşturma veya davalar konusunda basına bilgi verip, kamuoyunun bu konudan haber edilmesi planlanmaktadır. Birde Avrupa ülkelerinin bir çoğunda uygulanan hakimlere yardımcı olacak, bir hizmet sınıfının oluşturulması öngörülüyor. Dosyaların duruşmaya hazırlanması ve karar taslaklarının hazırlanması gibi işlemlerde hakim ve savcılara yardımcı olacak ve ismi "Adli Hizmet Uzmanı" olarak düşünülen bir müessesenin faaliyete geçirilmesi hedefleniyor” şeklinde konuştu.
Projenin Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği"ni (AB) desteğiyle yürütülmekte olduğunu anımsatan Beytorun, projenin eğitim çalışmalarına ait maliyetlerin AB tarafından karşılandığını belirtti. Projenin uygulanmasıyla ilgili mali desteği ise Adalet Bakanlığı ve devletin karşılamayı taahhüt ettiği bilgisini veren Beytorun, şunları söyledi: “Bu çerçevede Avrupa Konseyi ve AB"den uzmanlar Türkiye"ye geldi. Türkiye"de değişik adliyeleri gezdiler ve ihtiyaç tespiti yaptılar. Bu ihtiyaç tespitlerinde hakimler, savcılar, çalışan personel ve vatandaşlarla görüşüldü. Öncelikle sıkıntılar nedir yani Türk yargı sisteminde, adliyelerin çalışmasında sıkıntılar nedir diye 10"un üzerinde mahkeme gezilerek öncelikle bir ihtiyaç tespiti ve analizi yapıldı”

AYDIN ADLİYESİ ESKİ OLDUĞU İÇİN SEÇİLDİ
Adalet Bakanlığı ile yabancı uzmanların daha sonra ortak bir çalışma yaptığını bildiren Beytorun, şöyle konuştu: “Bu çalışma sonucu 5 adliye tespit edildi. Bu adliyeler Aydın, Konya, Rize, Mardin ve Manavgat adliyeleridir. Bu adliyelerin seçilme kriterleri de iş sayıları ve ülkemizin değişik bölgelerinde yer almalarıdır. Diğer 4 merkezdeki adliye binaları son 5-6 yılda yapılmış yeni binalar. Ama Aydın Adliyesi fiziki mekan olarak en eski adliyelerden birisi. Demişler ki, "Acaba biz bu projeyi eski bir adliyede de uygulayabilirmiyiz? Nasıl uygularız?" Aydın Adliyesi"nin seçim nedeni de hem batıda bir bölge olsun, hem de "Eski bir adliyede bu Mahkeme Yönetimi Destek Projesi"ni nasın uygularız?" sorusuna cevap bulabilmektir”

HAKİM VE SAVCILAR SÜREKLİ TOPLANTILAR YAPTI
2008 yılı Eylül ayından sonrada proje kapsamında eğitim çalışmalarına başlandığını hatırlatan Beytorun, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkiye"deki sıkıntılar tespit edilmişti. Avrupa"daki uygulamalar görülmüştü. Türkiye"de neleri nasıl değiştirebiliriz, Avrupa"daki mahkeme yönetim sistemlerinden Türkiye"de hangisini uygulayabiliriz diye bir seri, aşağı yukarı 2 haftada bir buradan birçok hakim ve savcının katıldığı böyle bir çalışmamız oldu. Artık projenin eğitim çalışmaları aşağı yukarı sona erdi. Bu aşamadan sonra projenin uygulanmasına geçilecek”