Aylardır bulunduğu yerle ilgili çeşitli rivayetler yayılan Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin şimdi de nasıl öldüğü tartışılıyor.
 
Birçok resmi kaynaktan alınan bilgilere göre, ilk olarak dün erken saatlerde Sirte’nin düşmesiyle kentin batısından kaçmaya çalışan 100 araçlık konvoya Fransız savaş uçakları ve bir ABD Predator insansız hava aracı saldırdı.
 
CBS News ulusal güvenlik muhabiri David Martin, konvoyun parçalara ayrılarak ateşten kaçmaya çalıştığını ancak en az 15 aracın isabet almaktan kurtulamadığını belirtti. Kaddafi, isabet alan ama havaya uçmayan araçlardan bir tanesinde bulunuyordu.
 
KADDAFİ'Yİ BÖYLE YERLERDE SÜRÜKLEDİLER / WEB TV
 
KADDAFİ'NİN SONU ADIM ADIM GELDİ / FOTO ANALİZ
 
Araçtan inen Kaddafi ve korumaları, anayolun altından geçen kanalizasyon borularına saklandı.
 
Kaddafi'nin bu noktada UGK askerleri tarafından canlı ele geçirildiği açıklandı. Hatta bu sırada cep telefonu kameralarıyla çekilen görüntüler televizyonlarda ve internet sitelerinde yayınlandı. El Cezire televizyon o sırada olay yerinde bulunan bir savaşçıya dayanarak Kaddafi'nin yakalandığında "Merhamet edin" diye bağırdığını bildirdi.
 
Ancak bu noktadan sonra Kaddafi'nin ölümüyle ilgili muhtelif hikayeler anlatılıyor.
 
DÜNYANIN ARADIĞI ADAM
 
KADDAFİ'NİN MEMLEKETİ HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ / FOTO GALERİ
 
RESMİ AÇIKLAMA: İKİ ATEŞ ARASINDA KALDI
Resmi açıklamaya göre Kaddafi kanalizasyon borusunda çıkarıldı. Bu sırada hiç direniş göstermedi. Yürümeye başladığında sağ kolundan vuruldu ve başka bir yarası olmadan kamyonete taşındı.
 
Araç hareket edince,  isyancılar ile Kaddafi yanlıları arasındaki ateşe maruz kaldı. Kaddafi başından vurularak öldü.
 
Açıklamada Kaddafi'yi vurak kurşunun kimin silahından çıktığının belli olmadığı vurgulandı.
 
BİR BEDEVİNİN OĞLUYDU, ÖYKÜSÜ KANALİZASYONDA BİTTİ / FOTO ANALİZ 
 
"CİPTEN FIRLAYIP KANALİZASYONA SIĞINDI"
Sirte'de muhalif askeri birliklerden birinin liderliğini yapan Muhammed el Layit, konvoy vurulduktan sonra Kaddafi'nin bir cipten fırlayıp kaçmaya başladığını ve bir kanalizasyon borusunun içine girdiğini söyledi.
 
El Layit'e göre, korumalarıyla UGK güçleri arasında çatışma yaşandığını ve korumalarının öldürülmesinin ardından Kaddafi'nin borudan dışarı çıktığını belirtti. Kaddafi'nin bir elinde Kaleşnikof, diğerinde de tabancı vardı. Çıkar çıkmaz ilk sorusu "Neler oluyor" oldu.
 
Bir diğer iddiaya göreyse Kaddafi, bulunduğunda borudan çıktığında karşılaştığı isyancıları kendi koruma güçleri sandığı için, durumu kavrayana kadar bir şaşkınlık yaşadı.
 
UGK ASKERİ: KANALİZASYONDA BULDUĞUMUZDA VURULMUŞTU
Kaddafi'yi ilk bulan kişilerden biri olduğunu iddia eden Ümran Şaban isimli savaşçı ise Kaddafi'nin kanalizasyonda bulunduğunda kafasından ve göğsünden vurulmuş olduğunu ve kan kaybettiğini söyledi.
 
Şaban ambulansa bindirilen Kaddafi'nin tam olarak nasıl öldüğünün belli olmadığını belirtti.
 
Göğsünden vurulduğuna dair iddianın farklı bir versiyonu da, Kaddafi'nin kendi koruması tarafından göğsünden vurulduğu şeklinde.
 
LİBYA İÇİN ESAS TEHLİKE ŞİMDİ BAŞLIYOR / PLANET ANALİZ
 
GÖĞSÜNDE VE ŞAKAĞINDA KURŞUN YARALARI
Kaddafi'nin ambulansa bindirildikten sonra canlı olduğunu gösteren bir fotoğraf veya video henüz yayınlanmadı.
 
Geçici hükümetin Petrol ve Finans Bakanı Ali Tarhuni'yle birlikte Misrata'da cesedi görmeye giden bir muhabir, Kaddafi'nin özel bir odaya gömleksiz halde yatırıldığını, göğsünde ve şakağında kurşun yaraları, saçında ve kollarında ise kan olduğunu belirtti.
 
Kaddafi’nin cesedi muhalif savaşçılara ve bir Reuters muhabirine gösterildi. Muhabir, Kaddafi’nin başının yanında kurşun yarası olduğu çok net bir delik bulunduğunu belirtti.
 
CENAZESİ 24 SAAT İÇİNDE  
Yerel bir komutan Kaddafi’nin 24 saat içinde, İslami koşullara uygun olarak gömüleceğini söyledi.  
 
UGK’nin üst düzey kademelerinde Kaddafi’nin mezarının neresi olması gerektiği konusunda anlaşmazlıklar yaşandığı belirtildi.
 
Kaddafi, mezar yeri belirlenene kadar morgda tutulacak.
 
ABD'Lİ ADLİ TIP UZMANI: İNFAZ GİBİ GÖRÜNÜYOR
New York Times'a konuşan adli tıp patologu Michael Baden ise fotoğraflardan gördüğü kadarıyla Kaddafi'nin kafasında en az iki, en fazla dört kurşun yarası olduğunu söyledi.
 
Kaddafi'ye çok yakından ateş edildiğini düşünen Baden, "Mücadeleden ziyade bir infaz gibi görünüyor. Uzun mesafeden bu kadar benzer iki yara açmak çok zordur" dedi.
 
 
KADDAFİ'NİN DEFNİ ERTELENDİ
Ulusal Geçiş Konseyi'nin Maliye Bakanı Ali Tarhuni, öldürülen devrik liderin cenazesinin, defin işlemleri tamamlanıncaya kadar morgda tutulacağını açıkladı.
 
Tarhuni, Kaddafi'nin nereye defnedileceği konusu netlik kazanıncaya ve herkes Kaddafi'nin öldüğünden emin oluncaya kadar devrik liderin cenazesinin morgda bekletileceğini söyledi.