İstanbul Zeytinburnu’nda, 16 Eylül’de Musaev Berkhazh, Rüstem Altemirol ve Zaurberk Amriev adlı 3 Çeçen komutanın öldürüldüğü suikastın sır perdesini aralayan HABERTÜRK, Rus ajanların cinayet gününe kadar geçen 15 günlük sürede nerelere gidip, nerelerde buluşarak, nasıl plan yaptıklarını da gün ışığına çıkardı. Polisin film senaryosunu aratmayan yöntemle çözdüğü kamera görüntülerine takılan Rus ajanların kullandığı 2 otomobil, detayların belirlenmesini sağladı.

ARAÇLARIN İLK BULUŞMASI

1 Eylül günü suikast timinin kullandığı 34 TL ... plakalı otomobil Fatih’ten kiralandı. Suikast timinin aracı, ilk gün Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Fatih, Eminönü, Bakırköy ve Kazlıçeşme bölgelerine gitti. 2 Eylül, yani Ajan Zharkov’un geldiği gün ise suikast timinin otomobili, Esenler Otogarı’na saat 19.17’ de giriş yaptı. 3 Eylül gecesi ise Zharkov’un grubu, Bağcılar’da kiralanan 34 BL... plakalı ikinci otomobile bindi. İkinci otomobil, gece boyunca bu bölgede kaldı.

İLK KEŞİF 4 EYLÜL’DE YAPILDI

Cinayeti organize eden Rus ajanların otomobili, 3 Eylül’de dikkat çekici bir hareketlilik yaşadı.

Gaziosmanpaşa’ya giden otomobil, buradan Gazi Mahallesi’ne geçti. Geç saatlerde de yine Gaziosmanpaşa’dan Bahçelievler ve Bakırköy’e gitti. Daha sonra Fatih’e döndü. 4 Eylül sabahı ajanlar Zharkov ve Ayupov, 08.30’da yaya olarak Gülhane Tramvay Durağı’nda buluştu.

Bu buluşmanın ardından ajanların kullandıkları otomobilin gittiği istikametler dikkat çekici. Ajanların aracı, tetikçi timin olaydan sonra otomobillerini terk ettiği Güngören’deki noktaya geldi. Buradan Bahçelievler, Osmaniye, Zeytinburnu ve Vatan Caddesi’ne gitti. Otomobil, Cankurtaran’da park edildi. Aynı gece tetikçilerin otomobili de aynı bölgede bırakıldı.

5 GÜN ORTADAN KAYBOLDULAR

5 Eylül akşamı Ajanlar Zharkov ve Ayupov’un otomobili, Cankurtaran’da park edildiği yerden saat 19.26’da hareket etti. Küçükayasofya’daki Nakil Bent Sokak’a geçti. 2 dakika sonra aynı sokağa suikast timinin otomobili de geldi.

Burada buluşan grup, 2 saat görüşme yaptı. Ardından ise 2 grup esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu. Tam 5 gün boyunca nerede oldukları bilinmeyen ajanların bu süreçte, suikast planlarını detaylı görüşebilecekleri bir adrese gittikleri tahmin ediliyor.

2 GRUP SUİKAST KEŞFİNİ YAPIYOR

İki otomobil, 5 gün sonra yani 10 Eylül akşamı saat 20.05’te otoparktan alındı. Otoparkın güvenlik kamerasına takılan otomobiller, Harem Sahil Yolu’ndan geçerek, Paşa Liman Caddesi’ne gelip bir süre bekledi. Bir süre sonra birbirini takip eden otomobil yine Boğaziçi Köprüsü Avrupa yakasına geçiş yaptı. Ardından da Güngören’e geldi. Burada durdukları yer ise yine suikast timinin aracı terk edeceği nokta olan Abdurrahman Nafiz Gürman Caddesi oldu.

Burada birinci tim ajanları tarafından planlar suikast timine gösterildi; buna göre cinayetten sonra suikastçılar, otomobili bu noktada terk edecek ve arkadan gelecek olan ajanların aracına binecekti. Elde edilen bilgilere göre ajanlar, suiksat timine saldırının ardından uygulanacak planları da tek tek anlattı. Güngören’den Bakırköy’e geçen 2 tim, Terraki Caddesi’nde bulunan İspark Otoparkı’na otomobilleri park etti. Suikast timinin otomobili, 11 Eylül günü Fatih’e gidip geri döndü. Cinayet gününe kadar da burada kaldı. Ajanların otomobili ise 12 Eylül gününe kadar otoparkta bırakıldı.

12 VE 14 EYLÜL’DE OLAY YERİNDELER

İki ajanın otomobili, 12 Eylül günü saat 10.00 sıralarında Bakırköy’deki İspark Otoparkı’ndan çıkarak cinayetin gerçekleştirildiği Mevlana Caddesi’ne geldi. Olay yerine yakın bir noktada park edildi. İki ajan burada ikinci kez yaklaşık 20 dakika keşif yaptı. Çeçen komutanların geleceği noktaları belirleyen ajanlar 2.5 saat bu bölgede dolaşıp, Fatih’e geçti. 14 Eylül’de bir kez daha olay yerine gelen ajanlar bu kez ise 2 saat aynı yerde kaldı.

CİNAYETTEN BİR GÜN ÖNCE

Ajan timinin kullandığı otomobil, cinayetten bir gün önce yani 15 Eylül’de de haraketli bir gün geçirdi. 15 Eylül akşamı Fatih’den yola çıkan otomobil, Bağcılar’daki meşhur Karabayır Mahallesi’ne gitti. Buradan Bayrampaşa’ya geçti. Otoyolu kullanan otomobil sırasıyla Halkalı ve Başakşehir’e de gitti. Gece yarısı Başakşehir’den dönüşe geçen otomobil, cinayetin yaşandığı noktadan geçerek, Fatih’e geldi.

3 SAAT ÇEÇENLERİ BEKLEDİLER

15-20 saniye sürdüğü belirlenen silahlı saldırının yaşandığı gün ise ajanların bulunduğu otomobil, Fatih’den saat 10.22’de çıkış yaptı. Kazlıçeşme, Osmaniye ve Ekrem Kurt Bulvarı’ndan geçerek, suiksatçıların beklediği Terakki Caddesi’ndeki otoparka geldi. Burada yapılan 15 dakikalık görüşmenin ardından birinci ajan timi otomobilleriyle otoparkı terk etti.

Ajanların kullandığı beyaz renkli otomobil, Ekrem Kurt Bulvarı, Çırpıcı Parkı, Prof Dr. Turan Güneş Caddesi ve Demirciler 3. Caddesi’nden Mevlana Caddesi’ne geldi. Saatler 11.30’u gösterdiğinde ise park etti. 15 dakika sonra suikast timi de aynı güzergâhtan olay yerine ulaştı. Son keşfin ardından saat 13.30’da Mevlana Caddesi’ne geri gelerek otomobili, park etti. Ajanlar 3 saat, suikast timi ise bir saat 10 dakika boyunca Çeçen komutanları bekledi. 3 Çeçen saat 14.42’de öldürüldükleri noktaya geldi. Aynı anda suikast timindeki 3 ajandan 2’si susturucu silahlarla 3 Çeçen komutana ateş açtı. Çeçenler olay yerinde can verirken, suikast timinin otomobilinden inen peruklu bir tetikçi 3 Çeçen’e birer kurşun daha sıktı. Suikast timi hızla otomobilleriyle kaçtı.

GÜNGÖREN’DE ARACI TERK ETTİLER

Suikast timi, saldırıdan 10 dakika sonra Güngören Abdurrahman Nafiz Gürman Caddesi’nde otomobili terk etti. Olayı izleyen Rus ajanların otomobili ise 12 dakika sonra Güngören’e ulaşarak 3 saldırganı alıp, hızla uzaklaştı. 6 kişi olarak yollarına devam eden ajanlar, E-5 Karayolu’ndan Adnan Menderes Bulvarı’na geldi. Burada otomobilden bir kaç kişi indi.

Ardından Vatan Caddesi’nden Muratpaşa’ya geçildi. Burada da diğerleri otomobilden indi.

Sadece sürücü Rus ajanın kaldığı otomobil, Beyoğlu’ndan Şişli’ye oradan da Dolapdere’ye geçti. Rus ajan burada otomobili yıkattı. Otomobil, son olarak saat 17.48’de Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi’ndeki otoparka giriş yaptı.

'SIRADAN MÜŞTERİLERDİ, HER BİRİ 2'ŞER PORSİYON YEDİ'

Çeçen komutanlara suikast düzenleyen Rus ajanların toplantı yaptığı Fatih Fındıkzade’deki köftecinin işletmecisi Fırat Vatansever, “Grup olarak geldiler. Biz şüphe duymadık, zaten Rusça konuşuyorlardı. Bizim için sıradan müşterilerdi. 40 dakika oturdular. Bilseydik hemen polise haber verirdik. Zaten bir daha da gelmediler. Her biri iki porsiyon köfte yedi” dedi. Suikastın ardından Cinayet Bürosu Dedektifleri’nin dükkânlarına geldiğini kaydeden Vatansever, “‘Hırsızlık yapan tinerciyi arıyoruz dediler” diye konuştu.