Tahminen kadınların %75 inde bu şikâyetlerin  kısmı vardır. Daha çok 20 ve 40 yaş arasında görülme eğilimindedir. Her adet döneminizde fiziksel ve duygusal değişiklikler olur. Fakat bunların hayatınızı etkilemesine izin vermemelisiniz. Son yıllarda kaydedilen gelişmeler sayesinde, tedavi ve yaşam stilinizdeki değişikliklerle bu sorunun altından kalkmak daha kolay hale gelmiştir. 

Belirtileri nelerdir?
Adet öncesi gerginlik sendromu olan kadınlar  her adet dönemi hayatının en rahatsız edici dönemidir. En sık rastlanan şikâyetler şunlardır; 

* Su tutulmasından dolayı alma 
* Karında şişlik 
* Memelerde hassasiyet 
* Sıkıntı ve gerilim hissi 
* İçe kapanma 
* Ağlama nöbetleri 
* Sinirlilik, kızgınlık, duygularda dalgalanma 
* İştah değişikliği (artma veya azalma) 
* Uykuya dalmada zorluk, uykusuzluk 
* Eklem, kas ağrıları 
* Baş ağrısı 
* Yorgunluk, bitkinlik 

Listede pek  şikâyet var. Ancak çoğu kadında, bunlardan yalnız birkaç tanesi vardır. Bazı kadınlardaki ağrı ve sıkıntı, normal günlük işlerini aksatacak kadar şiddetli olabilir. Çoğu kadında bu şikâyetler adet kanaması başlayınca sona erer. 

Neden olur?
Adet öncesi gerginlik sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber pek çok etkenin rol oynadığı düşünülmektedir. Hormonlardaki değişiklik en önemli nedendir. Bu yüzden gebelikte ve menopozda kaybolur. 

Beyindeki kimyasal değişikliklerin de etkisi olduğu söylenmektedir. Özellikle depresyonda rol oynayan serotonin molekülü burada da dalgalanma gösterir. Düşük vitamin ve minerallerin de etkisi olduğu sanılmaktadır. 


Doktora ne zaman başvurmalı?
Yaşam stilinde değişiklik yapmanıza rağmen şikâyetlerinizde azalma yoksa ve bunlar hayatınızı ciddi olarak etkiliyorsa o zaman doktorunuza başvurmanız gereklidir. 


mahmure