Halk arasında aybaşı olarak bilinen bu hadise, ergenlik çağına ulaşan her genç kızda görülmektedir. İki adet arası yaklaşık 28 ila 30 gündür. Bu süre daha uzun veya daha kısa da olabilmektedir. Bu süre doktorlar tarafından normal sayılmaktadır. Adetler arasındaki süre, bir kadının hayatında defalarca değişir.

Bu değişikliklere sağlık bozukluğu sebep olduğu gibi, çok çalışmak, çevre kirliliği, stres gibi birçok faktörde etkilemektedir. İşte adet tarihinde bu gibi sebeplerden dolayı meydana gelen aksaklıklara adet düzensizliği denilmektedir.

Adet düzensizliğinde kanamaların ortaya çıkış zamanları:

Adet düzensizliğinde kanamaların önemi oldukça büyüktür. Adetlerde hiçbir düzen yoksa aşırı oluyor veya az kanama görülüyorsa adet düzensizliği olarak değerlendirilir. 7 günden az 1 günden kısa süren adetler de kadınlar için düzensiz adet görme şeklinde nitelendirilir. Kansızlık olan kadınlarda bu tip vakalar sıkça görülmektedir. Çeşitli enfeksiyonlar veya hormonal nedenlere de bağlıdır. Sezaryen yapan kadınlarda ve de kürtaj sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.

Adet düzensizliği görüldüğünde ne yapılmalıdır?

Adet düzensizliği olan kadın hemen vakit kaybetmeden bir kadın doğum hekimine başvurmalıdır. Böylece adet düzensizliğinin neden kaynaklandığının araştırıp gerekli tedavinin yapılması sağlanır.

Doktora başvurulacak durumlar:

- Adetler 9 yaşından daha önce başlamışsa
- Adet kanamaları 21 günden az veya 35 günden daha uzun aralıklarla oluyorsa
- Adet kanamaları 7 günden uzun veya 1 günden kısa sürüyor ise
- İki adet arasında kanamalar veya lekelenmeler var ise
- Adet kanamaları aşırı miktarda oluyorsa

Kadınlaralemi