Tiroit probleminiz olabilir

Adet düzensizliği tiroitlerinizin iyi çalışmadığı anlamına gelebilir. Adet düzensizliği ile birlikte halsizlik, fazla kilo, depresyon, yüksek kolesterol vb. semptomlar varsa tiroitlerinizi kontrol ettirmeniz gelebilir.

Kilonuzdan kaynaklanıyor olabilir

Kilonuz olması gerekenden az veya fazlaysa hormonlarınız olumsuz yönde etkilenebilir. Bu da adet düzensizliğini tetikler. Bazı vakalarda sıkı diyetler veya aşırı egzersiz kilo kaybıyla birlikte adetin tamamen kesilmesine neden olabiliyor. Adetiniz kilonuzun sağlığıyla ilgili önemli ipuçları veriyor.

Fazla stres yapıyor olabilirsiniz

Fazla stresli olduğunuz zamanlar adrenalin hormonu salgılarsınız. Adrenalin vücudun hormonal dengesini ciddi oranda bozduğunda gebe kalmayı bile engelleyebilir. Adetiniz bir anda kesildiyse hayatınızdan stresi çıkarmak için çaba göstermelisiniz.

Hormonal dengesizliklerden kaynaklanıyor olabilir

Kadınlar her 21-35 günde bir adet olur. Adetiniz düzenli değilse bu, hormonlarınızın dengesini kaybettiği anlamına gelebilir. Hormon dengesizliği durumunda ayrıca baş ağrısı, ruh halinde değişiklikler, gece terlemesi, halsizlik ve kilo alımı gibi semptomlar da görülebilir.
Kemik sağlığınızla ilgili bir durum olabilir

Östrojen, projesteron ve testosteron arasındaki doğal denge sağlıklı kemik üretimi sağlar. Adet düzensizliği baş gösterdiyse kemiklerinizle alakalı bir problem olabilir.

Üreme sistemi problemi olabilir

Adet kanamanız anormal bir şekilde fazlaysa üreme sisteminizde problem olabilir. Uzmanlar aşırı kanamanın fibroid, endometriyoz, polikistik over sendromu veya hatta kanser belirtisi olabileceğini söylüyor.

Adetinizde herhangi bir değişiklik veya problem yaşamaya başladıysanız acilen bir jinekoloğa danışmalısınız!