ÖSYM Başkanı: 'Sınava girecek aday sayısında 400-500 bin azalma bekliyoruz'

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 4 yıla çıkarılan ortaöğretimde bazı lise türleri dışında bu yıl mezun verilemeyecek olması nedeniyle ÖSS'ye girecek aday sayısında 400-500 bin azalma beklediklerini belirterek, ''Bu nedenle bu yıl taban puanlarında bir miktar farklılıklar olabilir'' dedi.

Yarımağan, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, 2008-ÖSS'ye yaklaşık 1 milyon 200 bin adayın katılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Ortaöğretimin 4 yıla çıkması nedeniyle bazı lise türleri dışında bu yıl mezun verilemeyeceğini anımsatan Yarımağan, bu nedenle bu yıl ÖSS'ye girecek aday
sayısında 400-500 bin civarında azalma beklediklerini kaydetti. Başvuru sayısının azalmasının sınava bu yıl girecek adayların üniversiteyi kazanma şansını artırıp artırmayacağı sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi:

''Tabii artırır. Geçen yılki kontenjanlar Açıköğretim hariç 430 bin civarındaydı. Bu yıl bu sayının azalmayacağını, hatta bir miktar artacağını söyleyebiliriz. Sınava giren aday sayısı da daha az olacağı için, bu yıl başvuran adayların üniversiteye gitme şanslarının geçen yıla göre ve bundan sonraki yıllara göre daha yüksek olacaktır. Geçen seneye göre yüzde 25 daha şanslılar. Ancak bu sadece bu yıla mahsus bir durumdur.''

Başvuru sayısının azalması nedeniyle taban puanlarında bir yükselme veya düşme olup olmayacağı sorusuna Yarımağan şu karşılığı verdi:

''Biz sıralama yaptığımıza göre puanlar da ortalamalara göre belirleniyor. Bu yıl sınava girecek kitle farklı olacağı için aslında bu yılın taban puanları geçen yıllardan bir miktar farklı olabilir. Bu yönde ayrıntılı bir çalışma yapmadığım için şimdiden artar ya da eksilir diye birşey söyleyemiyorum ama önemli olan sıralamadır. Puanın mutlak değerinden çok adayın başarı sırasıdır. Aday kitle içinde 10 bininci mi, 20 bininci mi o önemlidir, puan o kadar önemli değildir. Bu yıl puanlarda bir miktar farklılıklar olabilir.''

''SINAV ÜCRETİLERİ ARTMAYACAK''

Yarımağan, ÖSS ve YDS ücretlerinde artış yapılmamasına ilişkin YÖK'e öneride
bulunacaklarını bildirdi. Son birkaç yıldır çok fazla artış yapmadıklarını, geçen
yıl tercihlerden ücret alma uygulamasına da son verdiklerini kaydeden Yarımağan, önerilerinin kabul edilmesi halinde bu yıl da geçen yılki fiyatların geçerli olacağını söyledi. Yarımağan, ''Bu fiyatlar YÖK Genel Kurulu'nda onaylanacak. Bizim önerimiz fiyatların yükselmemesi yönünde. Yani sadece ÖSS'ye girecek adaylar 40 YTL, ÖSS ile birlikte YDS'ye girecekler 50 YTL, sadece sınavsız geçişe başvuran adaylar da 10 YTL ödeyecek. Tercihler sırasında da ücret alınmayacak'' dedi.

İşlemleri internet üzerinden gerçekleştirdiklerini anımsatan Yarımağan, bundan dolayı masraflarının azalması nedeniyle ücretleri artırmadıklarını söyledi.

ÖSS'YE BAŞVURULAR GELECEK AY YAPILACAK

2008'de yapılacak ÖSS takviminin de YÖK Genel Kurulu'nun onayından sonra
kesinleşeceğini ifade eden Yarımağan, sınavın 15 Haziran 2008 Pazar günü
yapılmasının planlandığını, başvuruların da şubat-mart aylarında alınacağını
bildirdi. Yarımağan, başvuruların geçen yıl olduğu gibi internet üzerinden
alınacağını belirtti.

AA