ADANA'da 31 yıllık oto tamircisi Servet Doğan, elektronik ateşlemeli dizel veya benzinli taşıtlarda egzoz emisyon değerlerine göre araçtaki 195 parametrenin 128'ini değiştirerek yakıt tüketiminde yüzde 20-45 arasında tasarruf sağlayan uygulamayı tescil ettirmek üzere patent başvurusu yaptı.

20 yıldır yakıt ekonomisi konusunda çeşitli araştırma ve denemeler yaptığını anlatan Çukurova Oto Özel Servis İşletmecisi Servet Doğan, "Yaptığımız araştırmalarda, egzozdan atılan gazların, boşa giden enerji olduğunun farkına vardık. Geliştirdiğimiz yazılımla aracın emisyon değerlerine göre, kontrol ünitesine müdahalelerde bulunup, bu enerjiyi değerlendirmeyi başardık. Araçta herhangi bir parçada değişiklik veya ilave parça takmıyoruz. Asgari yüzde 20 yakıt tasarrufu elde ettik. Yüzde 45'lere, hatta yüzde 70'lere varan oranda yakıt tasarrufu sağlayan araçlar da oldu. Bu sistem yakıt tasarrufu sağlarken, çevreye zararlı gazların salınımını da büyük oranda azaltıyor" dedi.

Doğan, son bir yıldır yakıt tasarrufu sağlayan sistemi 210 araçta uyguladığını ve tamamında başarı elde ettiklerini söyledi. Yapılan işlem için bin lira ücret aldıklarını belirten Doğan, yakıt tasarrufu sağlayan uygulamayı kendi adına tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu sözlerine ekledi.