Yoğun bir katılımla hizmete giren müze, içinde fotoğraf, afiş, kitap ve diğer dokümanlarla Türk sinema tarihine ışık tutuyor. 
 
Abdurrahman Keskiner, Ethem Çalışkan, Temel Gürsu, Altan Günbay, Yavuz Karakuş, Yılmaz Şerif, Canan Perver, Ziya Özcanlar, Muzaffer Üzgü, Nilüfer Aydan, Yıldırım Yanılmaz, Ali Özgentürk gibi çok sayıda oyuncu, yazar ve yönetmenin katıldığı Sinema Müzesi'nin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Altın Koza'nın benzerlerinden farklı olarak Anadolu insanı ile sanatçıları buluşturan bir festival olduğunu söyledi. 
 
Adanalı sanatçılarla oluşturdukları müzeyi bitişiğindeki binayı da restore ederek daha da büyüterek Türkiye'nin sinema müzesi haline getireceklerini dile getiren Aldırmaz, "Burası yaşayan bir organizma olarak devam edecek. İnşallah önümüzdeki yıllarda burayı çok daha muhteşem halede bulacağız. Bir ay gibi kısa bir sürede bu müzeyi hazırladık. Ama 'ortak akıl' mantığıyla bütün kesimlerin sahip çıkmasıyla bunu başardık."dedi. Sanatçılara emanetleri en güzel şekilde koruyacaklarını ifade eden Aldırmaz, kendilerini destek veren herkese teşekkür etti. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise sadece Adana için değil tüm ülke adına önemli bir müzenin hizmete girdiğini vurguladı. Kentin kültür ve sanat şehri olarak gelişmek durumunda olduğunun altını çizen Coş, "Bundan dolayı böyle güzel müze ve kuruluşlara sahip olması gerekir. Böyle önemli bir sanat müzesini ülkemize kazandıran Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum."
 
Abidin Dino'nun kendisine hediye ettiği bir tabloyu Sinema Müzesine bağışlayan Yönetmen Ali Özgentürk de İstanbul dışında ilk defa bir Anadolu kentinde böyle bir mekanın açıldığını hatırlattı. Buranın çok önemli bir yer olduğunu ifade eden Özgentürk, "Anadolu da sinemacılara kız vermezler. Ama bu şehirin tarihsel potansiyeli burayı açtırdı. 15. Ve 16. Yüzyılda Adana'da başlayan muhalefet kültürü bu müzeyi açtırıyor. Orhan Kemal, Yılmaz Güney…Bu müzenin önünden dört sene sonra geçecek olan bir ortaokul öğrencisi kapısının üzerinde örümcek ağları görmemelidir. Yaşamalıdır; böyle bir ümitle buraya bakıyorum."diye konuştu.  Yazar Muzaffer Üzgü ise Türkiye'nin hiçbir kentinde olmayan sinema müzesinin Adana'da bulunduğunu ileri sürdü.  Üzgü, şunları söyledi: "Bunun bir nedeni var. Çünkü Ben çocukluğumdan biliyorum, Adana sinemaya çok düşkün bir kenttir. Sinema reklamını kadınlar yapardı. Ailecek yazlık sinemalara gidilirdi. Şehirde güçlü bir sinema kültürü vardı. Bu bakımdan böyle bir müzeyi hak ediyordu. Benim de birkaç parça eşyam müzeye konulduğu için ayrıca mutluyum." Türk sinemasında "Çirkin Kıral" lakaplı Yılmaz Güney'in mektupları ile bal mumu heykelinin yer aldığı müzenin açılışına katılan eşi Fatoş Güney'de duygusal anlar yaşadı. Güney'in heykeli önünde O'nun hayranları ile fotoğraf çektiren Güney, müzenin açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yılmaz Güney'in heykelinin tam kendisine benzemediğine işaret eden Fatoş Hanım, bunun değiştirileceğini bildirdi. Ünlü aktörün mektup, kostüm ve benzeri bir çok özel eşyasını müzeye bağışladığına değinen Güney, Anadolu da böyle bir müzenin açılmış olmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Müzeye koleksiyonundaki afişlerden hediye eden Sinema oyuncusu Yılmaz Köksal ise müzenin geç kalmış bir girişim olduğunu aktardı. 
 
Tarihi Tepebağ Mahallesi'nde sıralı konaklardan ilkinin restore edilerek dönüştürüldüğü müze şu bölümlerden oluşuyor: Yılmaz Güney'e ayrılan bölüm. Hem ressam hem sinemacı olan Abidin Dino, romanlarıyla pek çok filme ilham kaynağı olmuş yazar Yaşar Kemal, yazar Orhan Kemal, yönetmen Şahin Kaygun, oyuncu Şener Şen, yönetmen Ali Özgentürk ve yine eserleriyle sinemaya ilham kaynağı olmuş yazar Muzaffer Üzgü'ye ayrılan bölümler bulunuyor. Bunların yanında, Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivalinin dününü ve bugününü gözler önüne seren bölüm. Fotoğraf ve sinema sanatına ait 2000 adet kitabın yer aldığı bir kütüphane ve film arşivinden oluşan bölüm. Kişisel veya toplu film izlemeye imkan veren bir mekan. Bu bölümlerde Yılmaz Güney, Abidin Dino, Orhan Kemal ve Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivaline ait heykeller, sinema afişleri, belgeler, özel eşyalar ve ünlü ressam Etem Çalışkan'ın illüstrasyonları, senaryolar, filmler, eski sinema makineleri, yazlık sinema maketi gibi dokümanlar sergileniyor.