Adliye binasında bulunan kameralar incelemeye alındı. Tahrifatın kesinleşmesi halinde 'seçim suçu' kapsamında işlem yapılacak.


Adana'da, AK Parti ve CHP'nin yerel seçimlerde oy sandıklarının 'tutanaklarında oynandığı' iddiası üzerine, Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Savcılık, AK Parti ve CHP'nin, yerel seçimlerde, Seyhan 4. İlçe Seçim Kurulu'nun bulunduğu adliye binasına sandıkların kapanmasından sonra oy torbalarının getirilişi sırasında 'tutanaklarda oynandığı' iddialarını değerlendirmeye aldı.
Adana Cumhuriyet Savcısı Hüsnü Sarıkaya, oy tutanaklarında oynanma olup olmadığının belirlenmesi amacıyla adliye binasının girişi ve koridorlarında bulunan kameralarca kaydedilen görüntüleri incelemeye aldı. Yapılan inceleme sonucunda tutanaklarla oynanmasıyla ilgili bulguya rastlanılması halinde, 'seçim suçu' kapsamında işlem yapılacak.

DURAK'A İNCELEME

Öte yandan, savcılığın, yerel ve bazı ulusal gazetelerde çıkan, "Adana'daki seçim kurulunda görevli iki kişiye Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve MHP adayı Aytaç Durak tarafından önceki seçimler sonrasında çay bahçesi işletmesinin verildiği" yönündeki haberleri de ihbar olarak kabul edip incelemeye aldığı bildirildi.



Görevlileri tatlıyla oyalamışlar


CHP Adana adayı Ümit Özgümüş kamera kayıtlarını incelediklerini belirterek, "Tutanakları değiştirme işlemi 1.5 saat sürüyor. Görevlilerin dikkatini dağıtmak için tatlı dağıtmışlar. Çalışanlar tatlı yerken şebeke üyeleri de görevliymiş gibi rahat rahat işlerini yapmışlar" diye konuştu. Görüntüleri savcıyla birlikte izlediklerin belirten AK Parti İl Başkanı Mehmet Sağlam da, "Vahim bir tablo. Net müdahaleler var. Soruşturma sonuçlanınca Adana'da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.


5 ilçede itirazlar reddedildi


İstanbul İl Seçim Kurulu, Kartal, Beyoğlu, Beylikdüzü, Tuzla ve Sultangazi'de seçim sonuçlarına yapılan itirazları reddetti. Yerel seçimlerin ardından AK Parti Kartal, CHP, MHP ve Saadet Partisi Sultangazi, CHP Tuzla, Beyoğlu ve Beylikdüzü, DP Beylikdüzü Belediye Başkanlığı seçimlerine itiraz etti. İl Seçim Kurulu, siyasi partilerin, oyların yeniden sayılması ve seçimlerin iptali yönündeki istemlerini reddetti. CHP'-nin, Çekmeköy Belediye Başkanlığı seçimlerine yönelik itirazı üzerine ise oylar yeniden sayılıyor.