"İnsan yaşamının değeri", Kırıkkale'de yaşayan küçük Fatih'in trafik kazası sonrasında açılan tazminat davasında birkez daha tartışıldı. Hüseyin A. kullandığı araçla, ilköğretim 3'üncü sınıfa geçen Fatih'e çarptı. Ağır yaralanan Fatih kazadan sonra işgücünü yüzde 100 kaybederek sakat kaldı.
 
Fatih'in ailesi, Hüseyin A.'ya tazminat davası açtı. Fatih'in kaza geçirmeseydi ileride okuyacağı ve asgari ücretin en az 2.5 katı bir maaşla çalışabileceği ileri sürülerek, yaşamı boyunca kazanacağı toplam 212 bin 248 TL'yi maddi tazminat olarak talep etti. 60 bin TL de manevi tazminat istedi.
 
Davaya bakan Kırıkkale 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, okulunda başaralı bir öğrenci olduğunu belirlediği Fatih'in ileride okuyabileceğini, 23-24 yaşlarında üniversiteden mezun olup 25 yaşında işe başlayabileceğini ve asgari ücretin 2.5 katı maaş alabileceğini değerlendirdi. Mahkeme, ailenin talep ettiği maddi tazminatın tamamını, manevi tazminatın ise 12 bin TL'sini uygun buldu.
 
OKUYACAĞI KESİN DEĞİL
Temyiz üzerine dosya Yargıtay 17'nci Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, Fatih'in durumundaki bir çocuğa verilecek tazminat hesaplanırken onun öğrenim durumu, okuldaki başarısı, ailesi ile birlikte yaşadığı sosyal ve ekonomik koşulların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Yargıtay "Fatih'in başarılı bir öğrenci olduğu anlaşılmakta. Ne var ki bu bulgular, özellikle davacının yaşı, sosyal ve ekonomik durumu dikkate alındığında, mutlak yüksek öğrenim göreceğinin kabulü için yeterli sayılmamalıdır. 
 
Fatih kaza geçirmeseydi, yaşadığı ekonomik ve sosyal çevreye göre 18 yaşından itibaren asgari ücretle çalışmaya başlayacaktı. Ödenecek maddi tazminat buna göre hesaplansın ve askerlik süresi düşülsün" diyerek kararı bozdu. Yerel mahkeme şimdi hesabı Yargıtay'a göre yapıp yapmayacağını belirleyecek. 
 
Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıtay'a uyarsa Fatih, "sakat kalmasaydı ileride 18 yaşından sonra asgari ücretli çalışacak biri" olarak tazminat alacak. Mahkeme'nin kendi hesabında direnmesi halinde dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gelecek.
 
sabah