Kayseri'de hipnozla ifadesi alınan Astsubay Ali Balta'nın, Korg. Rıdvan Ulugüler'in imzasını kullanarak 'resmî belgede sahtecilik' yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada beraat kararı çıktı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Mahkemesi, 11 gün boyunca hipnoz ve işkenceyle ifadesi alındıktan sonra 9 ay tutuklu kalan Balta'nın maddî ve manevi her türlü zararını da devletten isteyebileceğine hükmetti.

Milli Savunma Bakanlığı ise Balta'nın dava sebebiyle yapılan açığa alma işlemini iptal etti. Balta, önümüzdeki günlerde askerlik görevine yeniden dönecek. Öte yandan, işkence suçlamasıyla haklarında dava açılan Askerî Savcı Ahmet Zeki Üçok ile emekli Yarbay Gürol Doğan'ın yargılandığı dosyalar birleştirildi. Her iki sanığın, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilecek.

Astsubay Ali Balta'nın 'resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Mahkemesi'nde yargıladığı davada dün karar çıktı. Duruşmaya, Balta'nın avukatı Çağatay Sakaoğlu ve Mustafa Dokumacı ile müşteki Korgeneral Ulugüler'in avukatı Necmi Kapar katıldı. Askerî Savcı Hava Hâkim Binbaşı Ali Fuat Kumral, dünkü duruşmada daha önce verdiği ve sanığın beraatı yönündeki esas hakkındaki görüşünü tekrarladı. Ali Balta'nın avukatı Nemci Kapar, gerçek faillerin cezalandırılmalarını istediklerini anlattı.

Kapar, "Olayla müvekkilimin kendisi ve şahsında temsil ettiği kurum manen incinmiştir. Her olayın mutlaka bir failinin olması gerekir. Bu anlamda mahkemeden beklentimiz gerçek faillerin ortaya çıkarılmasıdır. Müvekkilimin beraatine talep ediyorum.'' dedi. Kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Hava Hâkim Binbaşı Erdem Orduoğlu, Balta'nın, üzerine atılı 'sahte resmî belgeyi kullanmak suretiyle resmî belgede sahtecilik' ve 'astlık-üstlük münasebetlerini zedeleme, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunma' suçlamalarından beraatine karar verildiğini söyledi.

GÖREVİNE YENİDEN DÖNECEK

Ali Balta'nın babası Mesut Balta, "Evladım suçsuzdu. Adaletin tecellisiyle ne kadar mağdur olduğumuz ortaya çıktı. Ben, evladımın Türk milletinin bağrından çıkan şerefli Türk ordusunda görev yapmasından gurur duyuyorum. Mahkemenin kararıyla benim oğlum bugün görevine dönecek. Şerefiyle, onuruyla o şanlı orduda görevini ifa edecek. Mağduriyetimiz giderildi, adalete güveniyoruz.'' dedi.

Avukat Mustafa Dokumacı ise Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından kararın büyük bir adım olduğunu söyledi. Dokumacı, "Bu davanın başında silahlı bürokratlar, hukukçu olan bürokrat Zeki Üçok, kanunların kendine verdiği yetkiyi çok kötü kullanmış ve hukukun şerefini ayaklar altına almıştır. Bu davada bu durum sübuta erişmiş durumda." ifadelerini kullandı. Hakkında açılan dava nedeniyle geçtiğimiz şubat ayında açığa alınan Balta'nın açığa alınma işleminin Milli Savunma Bakanlığı'nca iptaline karar verildiği belirtildi. Balta'nın 17 Ekim'de görevine yeniden başlayacağı öğrenildi. Astsubay Ali Balta mesai arkadaşları İsmail Dağ ve Orhan Güleç'le 4 Mart 2009'da Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi'nde Kayseri Garnizon Komutanı Rıdvan Ulugüler adına sahte emir hazırladığı suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Astsubayların İP/Karargah Evleri soruşturmasında tutuklanan Ergenekon sanıklarından Albay Cengiz Köylü'ye yardım toplanmasına yönelik sözlü emrini yazılı hale getirdiği ileri sürülmüştü. Gözaltı talimatı ise sahte çürük raporu davasının tutuklu sanıklarından dönemin Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Albay Zeki Üçok tarafından verilmişti. Astsubaylar günlerce işkence görmüş ve ifadeleri hipnozla alınmıştı. Avukatlarının suç duyurusu üzerine hipnozla ifade alan emekli Yarbay Gürol Doğan ve Zeki Üçok hakkında ayrı ayrı hipnoz ve işkence yapma suçundan dava açıldı. Doğan hakkında verilen 7 yıl 6 ay hapis cezası kararı Yargıtay'ca dosyaların birleştirilmesi kararıyla bozuldu. Bunun üzerine Doğan ve Üçok'un dava dosyaları birleştirildi. Her iki isim de Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

İşkence davası dosyaları birleştirildi

Astsubayların askerî savcı talimatıyla gözaltına alındıktan sonra işkence ve hipnozla ifadelerini aldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan Askerî Savcı Ahmet Zeki Üçok ile emekli Yarbay Gürol Doğan'ın dava dosyaları birleştirildi. Her iki sanığın, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilecek. Astsubayların ifadelerini hipnozlu işkenceyle aldığı iddiasıyla Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve ceza alan hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan'ın dosyası Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından usule ilişkin olarak bozuldu.

Yargıtay, bozma ilamında, aynı olayla ilgili olarak Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde işkence suçundan yargılanan Askerî Savcı Ahmet Zeki Üçok'un dosyası ile Gürol Doğan'ın dosyasının birleştirilmesini, yargılamanın bu şekilde yapılmasını istedi. Yargıtay kararı sonrasında Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden duruşma yaptı.

Duruşmaya sanık Gürol Doğan, mağdur astsubaylardan Ali Balta ve avukatları Oğuz Polat katıldı. Gürol Doğan'ın avukatı Murat Savul katılmadı. Duruşmada sanık Gürol Doğan, mahkeme heyetini 'sahtekârlıkla' suçladı. Bunun üzerine savcı ve mahkeme başkanı, Gürol Doğan hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na hakaretten dolayı suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
bugün