Oslo Büyükelçisi Hayati Güven, bir annenin, kampa katılan Norveç vatandaşı olan 23 yaşındaki kızından haber alamadığını söyleyerek, kendilerinden yardım istediğini aktardı. Güven, Norveç yetkilileriyle temasa geçtiklerini ve aramaların sürdüğünü söyledi. Norveç polisine göre adada 4 ya da 5 kayıp bulunuyor. Saldırı sırasında bazı gençlerin yüzerek kaçmaya çalıştığı görüldüğü için aramalara dün bir denizaltı ve dalgıçlar da katıldı.
 
Dünya kınadı
 
NORVEÇ’te düzenlenen saldırılar, BM, NATO, Avrupa Konseyi ve birçok ülke tarafından kınandı. Ülkede bayraklar dün yarıya indirilirken, Başbakan Tayyip Erdoğan, Norveç Başbakanı Stoltenberg’e gönderdiği mesajında, “Vahim saldırı Hükümetim ve Türk milleti nezdinde derin bir üzüntü yaşatmıştır. Masum insanların hayatına kasteden bu tür terör eylemlerini esefle kınıyorum. Dost Norveç halkı ve Norveç Hükümeti’nin bu zor günlerinde yanında ve dayanışma içinde olduğumuzu vurgulamak isterim” dedi.
 
Medyaya eleştiri
 
SOSYAL medyadaki binlerce yorumcunun yanısıra uluslararası medyanın önde gelen kuruluşlarının da saldırının faili belli olmadan “İslamcı terörizme” işaret etmesi, Müslümanların özellikle internette sert tepki göstermesine neden oldu. İngiliz The Sun Gazetesi dün “El Kaide katliamı” manşetiyle çıktı, CNN ve Fox TV’de yorumcular olayı “İslamcı teröre” bağladı, Washington Post’un bir blog yazarı “Teröre karşı savaşta yeni bir saldırıdan” bahsetti.