Ege Denizi'nde "Egemen 09" Birleşik Müşterek Fiili Tatbikatı'na katılan İngiliz kraliyet donanmasına ait iki savaş gemisindeki görevli askerler Kuşadası ilçesinde esnafa bereket yaşatıyor.
Yoğun tatbikat programının ardından Kuşadası Limanı'na yanaştıktan sonra izin verilen İngiliz askerler, Kuşadası'nda kafeleri doldurdu. Kış sezonu olması nedeniyle kapalı olan Kuşadası'ndaki bir çok kafeterya, İngiliz askerleri için kepenklerini açarken, söz konusu işletmelere İngiliz bayrakları asılması dikkat çekti. Kuşadası'ndaki tüm kafeteryalar televizyonlarını rugby karşılaşmalarını gösteren uydu kanallarına ayarlarken, bir yandan içki içip, bir yandan da rugby karşılaşmalarını izledi.
Tatbikata katılan İngiliz kraliyet donanmasına ait savaş gemilerinden HMS Ocean ve RFA Mounts Bay isimli gemiler bin personeliyle 6 gün süreyle Kuşadası limanınında kalacak. Kuşadası Ege Ports limanına yanaşan gemilerden HMS Ocean 220 metre uzunluğunda 35 metre genişliğinde toplam 284 personel taşıyor. 206 uçuş subayının olduğu gemide aynı zamanda 18 savaş helikopteri bulunuyor. RFA Mounts Bay isimli askeri çıkarma gemisi ise 180 metre uzunlunda 24 metre genişliğinde 150 kamyon taşıma kapasitesine sahip.
360 askeri personel'in yanı sıra her iki gemi ile yaklaşık 1000 İngiliz askerinin geldiği bildirildi.