Türk-İş'ten yapılan açıklamada, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak amacıyla 24 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan ''Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması''nın, anayasada asgari ücretin tespitinde göz önünde bulundurulmasına vurgu yapılan ''çalışanların geçim şartları'' konusunda önemli bir gösterge olduğu belirtildi. 
 
Kasım ayı sonuçlarına göre, fiyat artışları nedeniyle mutfağa bu ay 13 lira ek yük gelirken, yaşama maliyeti bir önceki aya göre 44 lira arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırının 861 lira 86 kuruş ve yoksulluk sınırının 2 bin 807 lira 37 kuruş olarak hesaplandığı anımsatılan açıklamada, bu tutarlar dikkate alındığında fiyat artışlarının son bir yılda mutfak harcamasına 65 lira ve toplam aile bütçesine 211 lira ek yük getirdiği kaydedildi. 
 
 
2011 Kasım ayı sonuçlarına göre, Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarının bir önceki aya göre yüzde 1,46 oranında arttığı, yılın 11 aylık döneminde artış oranının yüzde 6,77 olarak gerçekleştiği ifade edildi. 
 
Açıklamada, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 926 lira 58 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının (yoksulluk sınırı) 3 bin 18 lira 18 kuruş olduğu bildirildi.(aa)