A&G araştırma şirketinin Adil Gür yönetiminde 33 ilde yaptığı araştırma, kamuoyunun büyük bölümünün AKP"nin Alevi ve CHP"nin çarşaf açılımlarını samimi bulmayıp “seçim yatırımı” olarak gördüğünü ortaya koydu
2 bin 407 kişiyle yapılan araştırmaya katılanların çoğunluğu Kürtçe yayın yapılan TRT 6 (Şeş) kanalını yanlış bulduğunu belirtirken, hükümetin Nâzım Hikmet"i vatandaşlığa geri alan kararı ise olumlu bulundu

Araştırmanın künyesi
Araştırma 17-19 Ocak 2009 günleri Türkiye"nin 7 coğrafi bölgesinde, 33 il ve 121 ilçede bunlara bağlı 134 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1.201"i kadın toplam 2.407 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı.
Çalışmanın yürütüldüğü 33 il şunlar: Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın,Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak.

Adil Gür: "Seçim yatırımı" dediler
Şirketimizin oldukça geniş kapsamlı bir örneklemde yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçları şöyle özetlenebilir:
CHP"nin çarşaf açılımını seçmen samimi bulmamaktadır. CHP seçmeninin yaklaşık yarısı da bu çıkışı desteklemediğini ifade etmiştir.
AKP"nin Alevi açılımı da yine seçmenler tarafından yüksek oranda “seçim yatırımı” olarak algılanmaktadır.
TRT 6 da Kürtçe yayın yapılması seçmenin çoğunluğu tarafından tasvip edilmemektedir. Araştırmaya katılanlardan AKP seçmeni dışındakiler, DTP de dahil olmak üzere yüksek oranda “Yanlış buluyorum” cevabı vermiştir.

KATILIMCILARA, “AKP"nin Alevi açılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 46.9"u, Alevi açılımının “seçim yatırımı” olduğunu söylerken, yüzde 23.8"i “belki seçim yatırımı ancak yine de olumlu bir gelişme” dedi. “Destek verip, doğru bulduğunu” söyleyenlerin oranı ise yüzde 16.9 oldu. Eğitim yükseldikçe “Seçim yatırımı” diyenlerin oranı da yükseldi. Alevilerle ilgili girişimleri samimi bulmayanların yüzde 57.8"inin üniversite mezunu olması dikkat çekti. Konuyu partiler bazında da değerlendiren araştırmaya göre, AKP seçmeninin yüzde 35.9"u “Doğru buluyor ve destekliyorum” derken, CHP seçmeninin yüzde 74.7"si “Seçim yatırımı” görüşünde.

MİLLİYET