Biri terörün sonlandırılması ya da minimum seviyeye indirilmesi, ikincisi demokrasi standardının yükseltilmesi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılımı baştan beri sadece AK Parti iktidarının meselesi olarak görmediklerini belirterek, "Bunu, partiler üstü bir milli mesele olarak gördük'' dedi. CHP'liler Meclis görüşmelerine Atatürk fotoğraflarının bulunduğu "Atam izindeyiz" yazılı dövizlerle geldi. Meclis'teki görüşmeler 10 Kasım'ın gölgesinde kaldı. Tartışmalar içerikten çok Atatürk'ün ölüm yıldönümü rastladığı için "Neden bu tarihte?" sorusuna odaklandı. Hükümet adına konuşan Atalay, açılımın sahibi ve adresi olarak Meclis'i işaret ettiklerini belirterek "Her fırsatta muhalefet partilerinin katkılarını almak istedik. Maalesef bazı muhalefet partilerimiz bu taleplerimizi geri çevirdiler'' dedi. Bakan Atalay, şöyle dedi: "En geniş katılımla yürütmeye çalışıyoruz. Süreç içerisinde, geniş bir mutabakat sağlanabilmesi için, ilgili tüm devlet kurumlarının temsilcileriyle, siyasi partilerle, meslek odalarıyla, sivil toplum örgütleriyle, bilim adamları ve gazeteci-yazarlarla bir dizi görüşmeler ve toplantılar yaptık. Hiçbir illegal oluşumu muhatap almayacağımızı açıkça ilan ettik ve kesinlikle almadık."

"BÖLGE PARTİLERİ"

Atalay, AK Parti'nin, ülkenin her bölgesini ve kesimini temsil eden bir Türkiye partisi olduğunu belirterek, ''Bu konuda da maalesef rakipsizdir. AK Parti dışındaki tüm partiler, bölge partileridir'' dedi. Atalay'ın bu sözleri üzerine, CHP'liler pankartlar açmaya ve sıra kapaklarına vurmaya başladı. Atalay tüm bu görüntülere karşın konuşmasını devam ettirmeye çalıştı, ancak Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, devreye girdi. Şahin, "TBMM miting alanı değil, Meclis'e bunu layık göremezsiniz. Lütfen pankartları indirin" dedi. Şahin, idare amirlerinden pankartların toplanmasını isteyip oturuma ara verdi.

ÇATIŞMA LOBİSİ

İçişleri Bakanı Atalay, kronikleşen terörün; bir süre sonra belli kesimlerin varlığından ekonomik, kurumsal veya siyasi rant devşirdikleri devasa bir sektör haline geldiğini söyledi. Atalay, bu kötülük sektörünü besleyen, terörün sonlandırılmasına yönelik her adımı boşa çıkarmak için canla başla çalışan bir "çatışma lobisi''nin varlığının millet tarafından bilindiğini kaydetti. "Sürekli bölünme fobisi pompalayanlar, bilerek ya da bilmeyerek bu çatışma lobisinin değirmenine su taşıyorlar'' dedi. Demokratik Açılım sürecinde birbirine bağlı iki somut sonucun gerçekleşmesinin hedeflendiğini ifade eden Atalay, şöyle devam etti:

HEDEFLER

"Birincisi, terörün sonlandırılması ya da minimum seviyeye indirilmesi, ikincisi de demokrasimizin geliştirilerek, standardının yükseltilmesidir. Benzer sorunlarla karşılaşmış olan diğer ülkelerin tecrübeleri göstermiştir ki terörü sonlandırmanın yolu terör örgütünün silah bırakmasından geçmektedir. Dağdan inişlerin özünde işte bu silah bırakma vardır."

ATILACAK ADIMLAR YARIN

Atalay, "demokratik açılım'' kapsamında atılacak adımları, genel görüşme istemi ile ilgili önergenin kabulü halinde, iki gün sonra (yarın) açıklayacağını söyledi. Genel görüşme önerisi kabul edildi. Ancak 48 saat geçmeden genel görüşmeye geçilemediğinden AK Partililerde, "Bu durumda Başbakan ancak perşembeyi cumaya bağlayan sabaha karşı kürsüye çıkar, vatandaş izleyemez" kanaati hakim oldu ve genel görüşmeyi erteleme eğilimi belirdi. Kararın bugün MKYK'da alınacağı öğrenildi./sabah