DTP"li Türk: Abdullah Öcalan herhangi bir mahkûm değil. Türkiye"deki gelişmeleri derinden etkileyecek düzeyde kilit bir öneme sahip

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, İmralı"nın sıradan bir cezaevi, Abdullah Öcalan"ın da herhangi bir mahkûm olmadığını söyledi. Öcalan"ın sağlık koşulları, yaşamı ve güvenliğinin, Türkiye"deki gelişmeleri derinden etkileyecek düzeyde kilit bir öneme sahip olduğunu kaydeden Türk, “İmralı sistemi, bir tehdit ve şantaj unsuru olarak kullanılmamalı. Bu ülkemizi çok tehlikeli noktalara sürükler” dedi. Türk, “Sayın Öcalan önemli bir şahsiyet olmasa diğer mahkûmlar gibi başka bir yerde olması gerekirdi. Devlet milyonlarca dolar harcayıp bir yere koyuyorsa önemli olduğu çok açık” diye konuştu.

Taraf ve muhatabız
Türk, dün düzenlediği basın toplantısında, “Kürt sorununun CHP ile MHP"nin statükoda ısrarıyla ve Ak Parti"nin tasfiye mantığı ile çözülemeyeceğini” belirterek, şunları söyledi:
“Öyle görünüyor ki AKP iktidarının, demokratik açılım adı altında yürüttüğü bazı girişimler, aldatmaca ve oyalamaya yöneliktir. DTP olarak, başta Kürt sorununun çözümü olmak üzere Türkiye"nin bütün demokratikleşme sorunları konusunda söz sahibiyiz, proje sahibiyiz. Tarafız ve muhatabız. Sorun, Kürt halkının varlığının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası"nda kabul edilip edilmeme sorunudur. Kürt halkının siyasi ve kültürel hakları tanınmadan, iradesi muhatap alınmadan, diyalog ve uzlaşı süreci geliştirilmeden bu sorunun çözülmesi mümkün değildir.”
Türkiye"nin hassas bir dönemden geçtiğini, bu hassasiyetlerin başında “Öcalan"ın İmralı"da yaşam koşullarının giderek ağırlaşmasının” geldiğini belirten Türk, “Sayın Öcalan"ın barışa ve çözüme katkı sunabileceği koşullar yaratılmalıdır” dedi. Türk, bazı illerde günlerdir süren sokak gösterilerinin toplumun hassasiyeti olduğunu söyledi. /milliyet