Şener, "ABD'nin Irak'tan çekilme sürecine rastlamasına" zamanlama açısından dikkat çekti.

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, partisinin Maltepe'de gerçekleştirdiği 'İstanbul İftar Buluşması'nda hükümetin demokratik açılım çalışmalarını eleştirdi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı iftar yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, açılım konusunda hükümeti samimiyetsizlikle suçladı: "Konu hassas, samimiyet ister. Ağıza alınmayacak ve devlet adımına yakışmayacak küfürler samimiyetsizliğin göstergesidir. Konu Türkiye'nin gündemine dışarıdan aktarıldı. Zamanlamaya baktığımızda bu açılım, ABD'nin Irak'tan çekilmesiyle paralel bir döneme rastlamıştır. Konunun dışarıdan Türkiye'ye empoze edildiği izlenimini vermiştir."

Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanlığı tarafından Maltepe Wonderland Restaurant'ta gerçekleştirilen iftar yemeğine Genel Başkan Abdüllatif Şener, Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Sarı, Mustafa Öztürk, İl Başkanı Mehmet Yazar, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin ile çok sayıda partili katıldı. İftar yemeğinin ardından Abdüllatif Şener, gazetecilerin demokratik açılımla ilgili sorularını yanıtladı. Hükümetin çalışmalarının samimiyetten uzak bulduğunu belirten Şener, "Konu hassas, samimiyet ister. Ağıza alınmayacak ve devlet adamına yakışmayacak küfürler samimiyetsizliğin göstergesidir. Siyaset soğuk savaş dönemi gibi işliyor, üzerinde ne bulursa kavga etmeye çalışıyorlar. Uzlaşmadan, birlikten beraberlikten uzak bir süreçte siyasi partiler arasında görülen en büyük kavgaların ortaya çıkmış olması samimiyetten ne derece uzak bir süreç yaşandığını gösteriyor. Karşılıklı hakaretler, karşılıklı rencide edici sözler bu bir aylık süreç içerisinde tüm vatandaşlarımızın televizyondan izlediği, gazetelerde okuduğu bir gerçek olmuştur. Bu mantık biçimiyle böyle bir süreç idare edilemez" dedi.

Türkiye'nin, kendi gündemini kendisinin belirlemesi gerektiğini ifade eden Şener, "Bu süreci idare edenlerin kulaklarının dışarıda değil, içeride olması lazım. Vatandaş ne diyor, bu ülkenin kurumları ne söylüyor, siyasi partiler arasında işbirliği nasıl sağlanır? Hükümetin bunu araştırması, bulması gerekirken konu gündeme dışarıdan düşüyor. Dış yönlendirmelerle ve dış taleplerle mesafe alınıyorsa bu da büyük bir sorun demektir. Bu endişelerin, hayal kırıklıklarının artmasını istemiyoruz. Ülkemizde her şeyin güzel olmasını istiyoruz. Bu dönemde tüm siyasi partilere önemli görevler düşüyor. Herkes hırsını bir kenara bırakıp ülke adına söyleyeceği güzel şeyler varsa onu söylemeli" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın pazartesi günü yapacağı açıklamayla ilgili soru üzerine "Bir ayı aşkın süredir Türkiye'de büyük bir siyasi kavga yaşanıyor. Ancak konunun özüyle ilgili tek bir kelime söylenmedi. Açılım sürecini başlattığını ifade eden iktidar, konu ve konunun özüyle ilgili tek bir cümle söylememiştir. Ne garip bir ülkede yaşıyoruz, özüyle ilgili tek bir kelime duyamıyorsunuz. Ama bir aydır kavga ediliyor. Bunu her vatandaşın sorması ve sorgulaması gerekir. Bunlar pazartesi günü ne söyleyecek, ben de merakla bekliyorum. Ülke lehine bir şeyler söylerlerse destekleriz. Ülkemizi rahatsız edecek bir şey söylerlerse buna da karşı çıkarız" dedi.

"Kürt açılımında yabancı güçlerin etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya ise Şener, "Ben konunun Türkiye gündemine dışarıdan aktarıldığını düşünüyorum. Bunu ben değil birçok siyasi söylüyor. Açılım turlarının ilk başladığı günlerde bunu DTP sözcüleri ifade etmişlerdi, 'Dışarıdan Türkiye gündemine getirilmiştir bunu arzu etmezdik ama' demişlerdi. Daha sonra da gerek CHP gerek MHP kanadında olayın dış merkezler tarafından Türkiye gündemine düşürüldüğü şeklindeydi. ABD'den de bu konuda doğrulanmayan birkaç açıklama geldi. Ama yalanlanıyor da olsa vurguyu artırmıştır bu açıklamalar. Bu yaşanan değerlendirmelerle birlikte zamanlamaya baktığımızda bu açılım, ABD'nin Irak'tan çekilmesiyle paralel bir döneme rastlamıştır. Konun dışarıdan Türkiye'ye empoze edildiği izlenimini vermiştir. Bunun böyle olup olmadığıyla ilgili herhangi bir belge aramaya gerek yok, bölgemizde olup biten dış hadiselere baktığımızda zamanlamanın dış taleplere uygun bir döneme rastladığını görürsünüz" şeklinde konuştu.

Habertürk