Atalay ayrıca medyadan daha duyarlı olmasını istedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, son günlerde yaşanan sokak gösterileri ile ilgili vatandaşları uyararak, çocuklarının gelecekteki hayatlarını karartacak bu gösterilere karışmalarına engel olmalarını istedi.

Atalay, dün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında son günlerde meydana gelen olaylar ile Demokratik Açılım'la ilgili değerlendirmelerde bulundu. Atalay, Türkiye genelinde 20 Kasım'dan bu yana meydana gelen sokak gösterileri ile ilgili olarak çoğunluğu çocuk olmak üzere toplam 1562 kişinin gözaltına alındığını ve daha sonra bunlardan 363'ünün tutuklandığını söyledi. Atalay, vatandaşlardan çocuklarını sokak eylemlerine karışmalarına engel olmalarını isteyerek, “Bu çocuklar bizim geleceğimizdir. Bu çocukları terörün içine ve hayatlarını karartacak eylemlerden alıkoyalım. Özgür Türkiye hedefini dinamitlemeye çalışanların oyununu bozalım” diye konuştu.

“ENDİŞEYE MAHAL YOK”

Bakan Atalay, yaşanan bu olaylarla ilgili endişeye mahal olmadığını ve her şeyin kontrol altında olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Esasen bazı olaylar gereğinden fazla abartılı olarak takdim edilmekte, biz gerçek drurumu biliyoruz. Her tedbir alınıyor. İktidara geldiğimiz andan itibaren bu ülkenin, çözümü sürekli ertelenmiş ve kronikleşmiş sorunlarını çözmek için canla başla çalışıyoruz. Biz sorun üretmiyoruz, aksine şu ya da bu nedenle sorun olmuş meselelere çözüm arıyoruz. Sorun odaklı yönetim anlayışına odaklı olanlar, bizim çözüm odaklı siyaset anlayışımızı anlamakta güçlük çekiyorlar.”

SOMUT ADIMLAR MECLİS'E GELİYOR

Amaçlarının bu olduğunu vurgulayan Atalay, şunları söyledi: “TBMM'de kısa ve orta vade olarak gündeme getirdiğimiz çalışmalara hız vereceğiz. Ayrımcılıkla mücadele kurulunun oluşturulması, insan hakları kurumu yasasının bir an önce Meclis'e gönderilmesi, bağımsız kolluk şikayet düzenlemesinin gönderilmesi çalışmalarına hız vereceğiz. BM İşkenceyle Mücadele Protokolü ile ilgili Bakanlar Kurulu tasarısı olarak Meclis'e gönderdik. İnsan hakları kurumuyla ilgili tasarı çalışması tamamlandı. En kısa sürede Meclis'e göndereceğiz. Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu'nda çalışması yapılıyor. Öte yandan halen Meclis gündeminde bulunan Kamu Düzeni ve Müsteşarlığı tasarısının bir an önce yasalaşması için gayret gösterilecek. Terörle mücadelenin uluslararası ilişkilire boyutunda somut sonuçlar elde etmeye dönük çalışmalarımız devam ediyor.”

TERÖRDEN MEDET UMANLAR

Şiddetin konuştuğu yerde düşüncenin de, sözün de sustuğunu ifade eden Atalay, Biz, sözün hakim olmasını istiyoruz. Şiddete ve teröre başvurmadan her türlü düşüncenin örgütlenebildiği bir ortam için uğraşıyoruz. “Bizim amacımız, tüm farklılıklarımızla karşılıklı saygı ve hoşgörü içinde yaşamamızı engelleri kaldırmaktır” dedi. Atalay, varlıklarını ve geleceklerini terörde görenlerrin, demokratik standartların yükselmesinden rahatsız olanların bu görüntülerden de rahatsız olduklarını bildirdi.

Muhalefet terörün devam etmesini istiyor

Bakan Atalay, “Demokratik Açılım”la ilgili süreci yönetemediğine yönelik muhalefet tarafından yöneltilen eleştirilerin hatırlatılması üzerine, şunları ifade etti: “Açık toplum, herkes konuşabilir. Size açılımın amacını izah ettim. Buna bir itiraz var mı? Terör bitsin diyoruz. Buna itiraz var mı? Terör devam mı etsin isteniyor? Demokratik standartlarımız yükseltilmesin mi? Buna mı karşı geliniyor? Biz burada kapalı bir şey yürütmüyoruz. Siz soruyu kendinize de sorun. Terörün bitmesi ana hedeftir. İkincisi Türkiye'de herkes için daha fazla özgürlük. Meclis'e gönderdiğimiz çalışmaların özü bu. Bunun içinde rahatsız edici bir şey var mı? Bize göre rahatsız edici bir şey yok.”

Türk'le bakanlıkta görüştük

İçişleri Bakanı Atalay, basın toplantısında daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Atalay, kapatılan eski DTP'nin lideri Ahmet Türk'le İçişleri Bakanlığı'nda görüştüğünü ifade ederek, şunları söyledi: “DTP Genel Başkanı sayın Türk'le ben İçişleri Bakanlığı'nda görüştüm. Geçen Pazar günü. Kapatmadan iki gün sonra telefonla aradım, davet ettim. Geldiler, geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Orada bu basına yansıdığı şekilde şartlar koşuldu gibi şöyle konuşulmadı. Geçmiş olsun görüşmesidir, genel bir sohbettir.” Atalay, MİT Müsteşarı'nın “PKK'lıların Reşadiye katliamı ile ilgili konuşmalarının doğru olmadığı” yönünde herhangi bir açıklamasının bulunmadığını ifede etti./yeni şafak