Baykal, açılımın Türkiye'yi ne hale getirdiğinin Kurban Bayramı günlerinde yaşanan terör örgütünün kuruluş yıldönümü eylemlerinde görüldüğünü söyledi. Baykal, “Yani bir milli gün kutlanır gibi bu kutlanıyor. Otobüsler, minibüsler yakılıyor şerefine. Canını kurtarıp otobüsten çıkabilirse insanlar kurtuluyor. İstanbul'da, Mersin'de, Yüksekova'da Türkiye'nin dört bir tarafında sokaklarda her türlü kanunsuz eylem sergileniyor. Türkiye'de karakollara bu saldırı yapılırken, İçişleri Bakanı bu saldırıları himaye altına almış olan siyasetçilerle açılım müzakeresi yapıyor. Üstelik o müzakereyi de polis akademisinde başlatıyor. Polis akademisinde açılımın ilk adımı atılıyor, kısa bir süre sonra açılımın polislere getirdiği nokta bu” dedi.

Baykal, AK Parti grup başkanvekillerinden birinin, Anayasa'dan 'Türklük' ifadesinin çıkarılacağı yönünde açıklama yaptığını öne sürerek, bu anlayışın Türkiye'nin başına çok yanlış işler getireceğini söyledi.

Avrupa kendini sorgulamalı

İsviçre'de minare inşaatının yasaklanması kararını da değerlendiren Baykal, 'Bunu Avrupa'nın kendisini sorgulaması, bizim de Avrupa'yı ve kendimizi sorgulamamız için bir önemli çıkış olarak görmemiz gerekir' dedi. Bu kararın çıkabiliyor olmasının 'Avrupa'nın İslamiyet'e karşı bakışını, duruşunu sorgulama mecburiyetini getirdiğini' belirten Baykal, “Türkiye'yi bu zihniyetteki bir topluluğun üyesi haline dönüştürmek hiç bir şekilde mümkün de olmaz kolay da olmaz. Avrupa, Türkiye'ye karşı tutumunu ciddi şekilde değiştirmek ve Türkiye'yi kendi inançlarıyla, kimliğiyle tam üye olarak alma sürecini inandırıcı şekilde başlatmalıdır” diye konuştu./yeni şafak