Sağlık Bakanlığı, ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenlerinin, acil hastalık ve yaralanma hallerinde olay yerinde veya ambulanslar ile hastanın bir sağlık kuruluşuna getirilinceye kadar acil tıbbi yardım müdahalelerini yapabilmesine 1219 sayılı kanun ile yetki verildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, medyada ''Aile hekimliği başladı, ambulanslar doktorsuz kaldı'' başlığıyla yer alan haberlerde, eksik ve yanlış bilgiler bulunduğu belirtildi.

112 Acil Sağlık Hizmetleri ile 2002 yılında ülke genelinde 481 istasyonla sadece şehir merkezlerinde hizmet verildiği ifade edilen açıklamada, bugün istasyon sayısının tüm kırsal alanları kapsayacak şekilde yaygınlaştırılarak bin 767'ye çıkarıldığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada, ayrıca kara, hava ve deniz ambulansları ile her türlü arazi ve iklim şartlarında ulaşılamayan bölge kalmadığı vurgulanarak, şunlar dile getirildi:

''Bu hizmetler yaygınlaştırılırken daha etkin ve verimli hizmet sunabilmek amacıyla personelin nitelik ve eğitim durumları ile ilgili çalışmalar birlikte yürütülmüştür. Bu kapsamda gelişmiş ülkelerde uygulandığı şekliyle ambulanslarda hekim bulundurulması yerine ambulansta çalışmak üzere özel olarak yetiştirilmiş paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin acil sağlık sisteminde yer almasına yönelik planlamalar yapılmıştır.

2003 yılına kadar 112 acil sağlık hizmetleri için gerekli personel ihtiyacı pratisyen hekimlerin yanı sıra hemşire ve sağlık memurları görevlendirilmek suretiyle karşılanmaktaydı. Ambulanslar ve hastane öncesinde acil sağlık hizmetleri görevini münhasıran yürütmek üzere yetiştirilmiş sağlık personeli ihtiyacı için sağlık meslek liseleri acil tıp teknisyenliği bölümleri ile birlikte üniversitelerimiz de 2 yıllık ambulans ve acil bakım teknikerliği ön lisans programı açmış ve ambulans ve acil bakım teknikerleri (paramedikler) mezun olmaya başlamıştır.

Mezun olan acil tıp teknisyenleri ve paramedikler ilk defa 2003 yılı sonunda açılan kadrolar ile Bakanlığımız bünyesinde çalışmaya başlamış ve bu güne kadar 112 acil yardım ambulanslarında bin 592 paramedik ve 7 bin 398 acil tıp teknisyeni göreve başlamıştır.

Ayrıca bu ay itibarıyla 893 paramedik ve 1904 acil tıp teknisyeninin de ÖSYM tarafından yerleştirmesi yapılmış ve atamaları beklenmektedir.''

-''ACİL SAĞLIK ALANINDA EĞİTİMLER VERİLİYOR''-

Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenlerinin, acil hastalık ve yaralanma hallerinde olay yerinde veya ambulanslar ile hastanın bir sağlık kuruluşuna getirilinceye kadar acil tıbbi yardım müdahalelerini yapabilmesine 1219 sayılı kanun ile yetki verildiği anımsatılan açıklamada, ''Bu personelin yapacağı müdahalelerdeki yetki ve sorumluluklarına ilişkin çerçeveyi belirleyen Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Mart 2007 tarihli ve 26463 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir'' denildi.

Her iki meslek mensupları için üniversitelerden bilim adamları ve bilimsel derneklerin temsilcilerinden oluşan Acil Sağlık Hizmetleri Danışma Kurulunca ambulanslarda yapılacak tüm acil müdahaleler için acil müdahale algoritmaları belirlendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Belirlenen bu standart uygulama prosedürleri, çıkarılan Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri ile Acil Tıp Teknisyenlerinin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ ile yayınlanmıştır.

Bakanlığımızda göreve başlayan paramedik ve acil tıp teknisyenlerine mezuniyet sonrası çocuk ve erişkin ileri yaşam desteği ile travma resüsitasyon kursları gibi acil sağlık alanında eğitimler verilerek ambulanslarda hekim olmaksızın daha etkin hizmet verilmesi sağlanmıştır.

Bakanlığımızca sağlık personelinin asli görev yerlerinde bulundurulmasına yönelik bu çalışmalar neticesinde hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi ile sağlık personelinin memnuniyeti üst düzeye çıkarılmıştır.''