Verdikleri ifadelerle 1990"lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında dava açılmasını sağlayan gizli tanıklardan sonra, tanık Mehmet Nuri Bintez de ifadesini geri çekti. Aynı davada yargılanan Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak"ın da kardeşi olan Bintez, “Temizöz ve ailem beni yaktı. İntikam istedim. Ama hayat, ne olursa olsun iftira ile zarar görmelerine değmez” dedi.

Şırnak"ta işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin verdiği ifadelerle, Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz"ün de aralarında bulunduğu 6"sı tutuklu 7 sanık hakkında Diyarbakır 6"ıncı Ağır Ceza Mahkemesi"nde dava açılmasını sağlayan Mehmet Nuri Binzet, iddianamede yer alan ifadelerini geri çekti. Aynı davanın iddianamesinde, cinayetlere ilişkin detaylı bilgi veren gizli tanıklar "Sokak Lambası"ve "Tükenmez kalem"de sanık konuma getirildikleri için daha önce ifadelerinin geri alınmasını istemişti. Aynı zamanda Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak"ın da kardeşi olan Bintez , savcılığa verdiği başvuru dilekçesinde iddianamede yakınları ve Albay Temizöz hakkında abartılı ifadelerin yer aldığını savundu ve şunları söyledi:

Abime de iftira attım

“Çocukluk yaşımda silah altına alındım, okutulmadım. Ailemin böyle bir ortamda beni büyütmesi ve daha sonra yalnız bırakmaları, onlara karşı kinlenmeme neden olduğu gibi o dönemde Cizre İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapan Cemal Temizöz"ün silah altına alınmama onay vermesi de kendisine karşı nefret almama neden olmuştur. Çünkü Temizöz, ailemin eğitimsizlik durumunu biliyordu, engel olabilirdi. Bunlardan dolayı hayatımı yakanların bir nebze de olsa acı çekmelerini istedim. Ama hayat, ne olursa olsun iftira ile aslı olmayan atıflarla hiç kimsenin zarar görmesine değmez.” Binzet, 2 sayfalık dilekçesinde çevresinden duyduğu birçok olayı, ağabeyi Kamil Atak, oğlu Tamer Atak ve Albay Temizöz"ün üzerine attığını ileri sürdü.

Neler söylemişti?

Binzet, ifadesinde, ağabeyi Kamil Atak"a ait Cudi Mahallesi"ndeki evin alt katına sorgu odaları yapıldığını, o yıllarda buraya terör örgütü PKK"ya yardım ettiği düşünülen kişilerin getirilip sorgulandığını söylemişti. Kendisinin de birçok defa bu sorgulara katıldığını söyleyen Binzet, “O dönemde binbaşı olan Cemal Temizöz"ün emri ile ağabeyim Kamil Atak, İskan Arslan ile Nadir Neyci adlı şahısları gözaltına alarak buraya getirdi. Burada sorgulanan şahıslar daha sonra infaz edildi” demişti.

Önce itiraf ettiler sonra çark ettiler

Savcılığa verdikleri ifadelerde 1990"larda gerçekleşen 20 ayrı faili meçhul cinayetle ilgili ayrıntılı bilgi veren “Tükenmez Kalem” ve “Sokak Lambası”, Albay Cemal Temizöz hakkında açılan 9 ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle davada hem aynı zamanda “sanık” da olunca, itiraflarını geri çekmişlerdi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı"na dilekçe gönderen Sokak Lambası, “Gizli tanık olursam beni cezaevine koymayacaklarını, dediklerini yaparsam Avrupa"ya göndereceklerini, estetik yaptıracaklarını, söylediklerini yapmazsam da ömür boyu cezaevinde kalacağımı söylediler. İlk önce üstü başka kağıtla kapatılmış olan bir ifade imzalattılar” diyerek tanıklıktan vazgeçti. Tükenmez Kalem ise “Bana vaat edilen kimlik değiştirme, estetik ameliyat, Avrupa"ya gönderme, parasal destek, maaş bağlama sözleri bulunmaz fırsattı. İfadelerde ne olduğunu bilmiyorum” iddiasında bulundu.

"Albay vurun dedi, öldürdük" demişlerdi

İşte ifadeleriyle davayı şekillendiren gizli tanıkların itiraflardan en çarpıcıları: “Suriyeli iki kişi Cizre Jandarma"ya geldi. "Türk vatandaşı olmak istiyoruz"dediler. Albay Temizöz, "Sınıra götürüp vurun"dedi. Öldürdük. Silopi"de bir araçtaki dört kişiden şüphelendik. Mezraya götürdük. Yere yatırıp kalaşnikofla taradık. 1994-1995 yıllarında soy ismini ADAK olarak bildiğim kişi ile ismini bilmediğim Muhasebeciyi götürüp öldürdük, üzerlerini taşlarla kapattık. 1994 yılında Zeristan köyünden Abdullah ve İzzet isimli şahıslar komutan Temizöz"ün talimatıyla infaz edildi.”

MÜEBBET İSTENİYOR

İddianamede, 765 Sayılı TCK"nın “adam öldürmek”, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturma” ve “adam öldürmeye azmettirmek” suçlarından sanıklardan Cemal Temizöz"ün 9, Kamil Atak"ın 7, Tamer Atağ"ın 2, Adem Yakin"in 7, Hıdır Altuğ"un 3, Fırat Altın"ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atak hakkında ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Eski başkan Kamil Atak"ın kardeşi olan, ancak nüfus kaydı amcasının oğlu A.B"nin üzerine yapılan Mehmet Nuri Binzet ise halen Midyat Cezaevi"nde başka bir suçtan yatıyor.

7 sanık yargılanıyor

İddianamede TCK"nın adam öldürmek, cürüm işlemek için teşekkül oluşturma ve adam öldürmeye azmettirmek suçlarından sanıklardan Cemal Temizöz"ün 9, Kamil Atak"ın 7, Tamer Atağ"ın 2, Adem Yakin"in 7, Hıdır Altuğ"un 3, Fırat Altın"ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atak hakkında ise 1 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor. Sanıkların yargılanmasına 11 Eylül 2009 tarihinde 6"ıncı Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.
Vatan