Elazığ'da Koçyiğitler Taburu'nda şehit düşen 4 erle ilgili şok iddia: Tim komutanı teğmen, uyuyan erin eline ceza olsun diye pimi çekilmiş el bombasını verdi. 45 dakika sonra mandalı tutan erin gücü tükenince, korkunç bir patlama oldu ve 4 askerimiz şehit düştü.

Çocuklarının teğmenin garip cezalandırma yöntemi ile şehit olduğunu öğrenen acılı aileler, "Bu haberle ikinci kez yıkıldık" dedi. (CİHAN)
Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde 4 askerin ölümüyle sonuçlanan patlamanın, nöbette uyuyakalan bir erin komutanı tarafından cezalandırılmak istenmesi sonucu yaşandığı ortaya çıktı.
Taraf Gazetesi'nden Mehmet Baransu'nun haberine göre olayın bir kaza sonucu değil nöbette uyuyakalan Er İbrahim Öztürk'ün komutanı Teğmen Mehmet Tümer tarafından cezalandırılmak istenmesi nedeniyle yaşandı.

Teğmen pimini çektiği el bombasını Er Öztürk'e verdikten sonra "Mandalı bırakırsan ölürsün, bırakmazsan yaşarsın" dedi. Ama pimi almak için çok uğraşan Öztürk, bomba patlayınca 3 arkadaşıyla birlikte hayatını kaybetti.

PİMİ ÇEKTİ BOMBAYI VERDİ

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, 17 Ağustos 2009'da Uzman Çavuş Şakir Akçan, 05.00-07.00 devriyesinde er İbrahim Öztürk ve arkadaşı Ahmet Şensoy'un nöbet yerinde uyuduğunu görünce, Öztürk'ün el bombasını Şensoy'un ise silahının alev gizleyenini aldı. Sabahın erken saatlerinde de nöbetçi askerlerin uyuduğunu söyleyip, komutanı Teğmen Mehmet Tümer'e el bombası ve alev gizleyenini verdi.

Teğmen Tümer vakit kaybetmeden, İbrahim Öztürk'ün nöbet tuttuğu mevziiye gitti. Er Öztürk'e el bombasının nerede olduğunu sordu. Er Öztürk, mevziiye bakmasına rağmen bombayı bulamadı. Teğmen Mehmet Tümer, "Akşam uyuduğun için alındı diyerek elindeki el bombasını asker İbrahim Öztürk'e gösterdi. Ardından da pimi çekerek kendisine verdi. "Mandalı bırakırsan ölürsün, bırakmazsan yaşarsın" demeyi de ihmal etmeyerek mevziden ayrıldı.

'BENİ ÖLDÜRECEKSİNİZ'

Elinde pimi çekilmiş el bombası bulunan Er Öztürk, Teğmen Tümer'in bulunduğu mevziiye giderek "25 yaşına geldim. 75 gün askerliğim kaldı. Beni öldüreceksiniz" dedi ve pimi kendisinden istedi. Ama Komutan Tümer, "Nöbet yerine git, ben gelip takacağım zamanı biliyorum" karşılığını verdi. Bunun üzerine Öztürk, çevredeki diğer mevzilere, pim aramaya arkadaşlarından yardım istemeye gitti. İkinci kez Komutanın yanına geldiğinde yine aynı cevapla karşılaştı. Tekrar mevziler arasında dolaşmaya başladı. Olayın üzerinden çok geçmeden de arkadaşları Mesut Bulut, İbrahim Yaman ve Ali Osman Altın'ın bulunduğu mevziye geldi. Bu sırada Öztürk'ün elleri terlediği için bomba büyük bir gürültüyle patladı. Öztürk ve 3 arkadaşı olay yerinde yaşamını kaybetti.

TEĞMEN TUTUKLANDI

Başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren Teğmen Mehmet Tümer fırsat eğitimi kapsamında el bombasının pimini çektiğini ileri sürdü. Ancak bu savunma teğmeni kurtarmadı. Askeri savcılığın yürüttüğü soruşturma sonucu Teğmen Tümer, tutuklandı.


Haberi görünce ikinci kez yıkıldık

Çocuklarının teğmenin garip cezalandırma yöntemi ile şehit olduğunu öğrenen acılı aileler, "Bu haberle ikinci kez yıkıldık" dedi.

Elazığ'da dört askerin ölümüyle sonuçlanan patlamanın, nöbette uyuyakalan bir erin komutanı tarafından cezalandırılmak istenmesi sonucu yaşandığı yönündeki iddia, Gaziantepli Şehit Er Mesut Bulut'un ailesini ikinci kez yıktı. Haberi duyunca ikinci kez yıkıldıklarını söyleyen Mesut Er'in amcası Bedir Bulut, "Olayda bir ihmal ya da suçlu varsa bunların cezalandırılmasını bekliyoruz." dedi.

Devletten iddiaların ciddiyetle araştırılmasını, ihmal ve suçu bulunanların cezalandırılmasını beklediklerini belirten Bedir Bulut, şunları söyledi: "Yaklaşık on gündür acımızı dindirmeye çalışıyoruz. Haberi gazetecilerden duyduk ve bu iddiayla ikinci kez yıkıldık. Devletimize, askerimize güveniyoruz. Birilerinin ihmal ve suçu varsa bunun gereğini yapacaktır. Bunu bekliyoruz da."

Evladını vatan uğrunda şehit veren anne Mevlide Bulut, çocuğunun acısını ilk günkü gibi yaşıyor. Evinin balkonunda taziyeleri kabul eden Bulut, "Acım çok büyük. Hiçbir şey beni teselli etmiyor." dedi

'DAVA AÇACAĞIZ'

Samsunlu er İbrahim Yaman'ın ailesi, ise olayda ihmali olanlar hakkında dava açacaklarını söyledi. Baba Adem Yaman, "Ben de nöbette uyudum. Ama böyle bir ceza verildiğini ilk defa görüyorum." dedi.

Şehit erin kardeşi Recep Yaman ise tepkisini daha şiddetli dile getirerek, "Aslında o el bombasını, pimini çekip askerin eline veren subayın ağzına vermek lazım." ifadesini kullandı. Şehit Ali Osman Altın'ın Afyonkarahisar'da yaşayan abisi Mehmet Altın, böyle bir iddianın acılarını tazelediğini söyledi


Mandalı bırakırsan ölürsün

İşte dehşete tanık olan askerlerin verdikleri ifadeler:

Piyade Çavuş Yiğit Acar: Mehmet Teğmen, kütüklüğünden bir el bombası pimi çıkardı. El bombasından çıkarıldığını anlayan Soner Astsubayla Şakir Uzman, 'ne yaptınız' diye sordu. Mehmet Teğmen 'ona iyi bir ders olsun' dedi.

Piyade Er Recep Koyuncu: Mehmet Teğmen, bombanın pimini çekip, İbrahim'e verdi. “Mandalı bırakırsan ölürsün, bırakmazsan yaşarsın” dedi ve havan mevzisine gitti. / yenişafak