İtalya"da 16 yıldır bitkisel hayatta olan Eluana Englaro"ya ailesinin rızası ile ötanazi yapılması hakkını elde etti. Genç kızın nasıl ve nerede öldürüleceği tartışılıyor. Bu yöntemlerden biri "aç ve susuz bırakarak" öldürmek.

16 YILDIR BİTKİSEL HAYATTA

37 yaşındaki Englaro, 21 yaşında trafik kazası geçirip komaya girdi, sonraki 16 yılı yaşam destek ünitesine bağlı geçirdi. Baba Beppino Englaro, kızının yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesi için hukuki mücadele başlattı. Talebi üç kere reddeden mahkeme, bu kez 2008 yılında kabul ederek Eluana"ya ölüm izni verdi. Karar, İtalya"da bir ilk.

NASIL ÖLDÜRÜLECEK?

Ancak bu kararın nasıl ve nerede uygulanacağı sorun oldu. Bölgesel yönetim, kararın kendi sınırlarında uygulanmasına izin vermeyince, Eluana"nın ölümünün gerçekleştirilmesi için yer aranmaya başlandı.

AÇ VE SUSUZ BIRAKMA YÖNTEMİ

Englaro ailesinin devletten yardım isteyerek "Aç ve susuz bırakma" yöntemi ile yaşama son verme önerisi tartışılırken, Papa, "Yaşam kutsaldır ve başka bir varlık ya da yargıçlar yaşam hakkını kimsenin elinden alamaz" dedi. Ötanazinin fiş çekerek değil, aç ve susuz bırakarak gerçekleşmesi fikrine, sivil toplum örgütleri de karşı çıkıyor.

VATİKAN: BU BİR CİNAYET

Ötenaziye karşı çıkan vatikan da bu karara sert tepki gösterdi. Vatikan "Sağlık Bakanı" Kardinal Javier Lozano Barragan, "Eluana"nın yeme ve içmesini kesmek, cinayetle aynı kapıya çıkıyor, bu onu açlık ve susuzluğa, korkunç bir sona mahkum etmekdemektir" diye konuştu.

ANCAK 15 GÜNDE ÖLÜR

Eluana Englaro"nun doktoru, nöroloji uzmanı Carlo Alberto Defanti, mahkeme kararına dayanarak, Eluana"nın yaşam destek ünitesiyle bağının birkaç gün içinde kesilebileceğini söylüyor. Aileye yardıma hazır olduğunu belirten doktor, Eluana"nın ölümünün 15 gün sürebileceğini belirtiyor.