Avrupa Birliği, Türkiye’nin ısrarları doğrultusunda, en geç kasım ayından itibaren ‘Vize Muafiyeti Süreci’ni başlatma kararı aldı. AB ile Türkiye arasında yapılan ve Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Bakanı Egemen Bağış’ın, AB’yi ise Catherine Ashton ile Stefan Füle’nin katıldığı toplantıda varılan kararın ayrıntıları belli oldu. AB’nin belirlediği takvimin ayrıntıları şöyle:

Bugünkü COREPER (AB Daimi Temsilcileri) toplantısı, yarın yapılacak olan İstihdam, Sosyal İşler Konseyi’nde alınacak kararla, Türkiye üzerinden AB’ye giden kaçakları geri almasını öngören Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA) imzalanmasıyla paralel olarak, vize serbestisi müzakerelerine başlanması konusunda AB Komisyonu yetkilendirilecek.

Aynı gün veya ertesi gün GKA’nın paraflanacak.

26 Haziran’daki AB Konsey toplantısında GKA’nın imzalanması için AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malmström görevlendirilecek.

Malström, Haziran sonunda Türkiye’yi ziyaret edecek ve GKA’nın imzalanması ve vize serbestisi sürecinin başladığı ilan edilecek.

Ekim veya kasım ayında vize muafiyeti eylem planı kabul edilerek Türkiye’ye sunulacak. Böylelikle “Vize Muafiyeti Eylem Planı” uygulamaya geçirilecek.

Ekim veya Kasım ayında eylem planı kabul edilerek Türkiye’ye sunulacak. Türkiye kabul ederse, “Eylem Planı” yürürlüğe girecek.

Muafiyet konusunda AB Konseyi’nde nitelikli oy çoğunluğuyla karar alınacak.

Merkel ve Hollande tarafından onaylandı

Hürriyet’in elde ettiği bilgilere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından da onaylanan süreçle Türkiye üzerinden AB ülkelerine geçen kaçak göçmenlerin Türkiye’ye iadelerini öngören ‘Geri Kabul’ uygulamasının 3 yıl boyunca izlenmesinden sonra ‘Vize Muafiyeti’ne geçilebileceği bildiriliyor.

Bu süre içinde Türk vatandaşlarına ‘Vize Kolaylığı’ uygulanması öngörülüyor. Vize kolaylığı uygulaması, işadamları, sanatçılar, sporcular, gazetecilere 2 ila 5 yıllık vizeler verilmesini, bazı meslek gruplarına, 12 yaş altı kişiler ve emeklilerden vize ücreti alınmamasını, vize başvurularının 15 günde sonuçlandırılmasını öngörüyor.

Zeynel LÜLE - Uğur ERGAN / Hürriyet