Milliyet"in telefonla ulaştığı Osman Öcalan, hükümetin demokratik açılımı ve terörist Abdullah Öcalan"ın başlıklar halinde sunduğu çözüm önerilerini değerlendirdi.
Ağabeyinin, kendi durumu netleşmediği için çözüme tereddütlü yaklaştığını belirten Öcalan, şunları söyledi:

"Çatışma ve operasyon"
“Kendi durumu ele alınmadığı için kararsızlıklar içinde. Olumlu gelişmelerden dolayı sürece karşı duramıyor. Kendi durumu netliğe kavuşmadığı için de endişeli. Dolayısıyla ne sürecin karşısında durabiliyor ne de sürece katılım sağlayabiliyor. Bana göre örtülü bir karşıtlık yapacaktır. PKK önderliği, sürece sözde katılım gösterirken özünde ise karşı duracaktır. Giderek süreci sabote etmeye çalışırken, Türkiye de siyasi adımlarını askeri adımlarla tamamlamaya çalışacaktır. Eylül sonu ekim ayı başında bir çatışmanın yaşanması muhtemeldir. Türkiye, "PKK-Öcalan çözüme yanaşmıyor" gerekçesiyle kapsamlı operasyonlara girişebilir. ”
Abdullah Öcalan"ın, “Kürtlerin savunma gücü olmalı” görüşüne karşılık, “Silahlı savunma gücüne ihtiyaç yok” diyen Osman Öcalan, şunları kaydetti:
“Bana göre en büyük savunma, Kürtlerin en büyük güç olarak kendisini örgütlemesidir. Silahlı savunma gücünde diretmek, çözümü reddetmektir. Çözümün birinci önceliği, silahların terk edilmesidir. ”
Sorunun çözümünü üstlenecek demokratik, siyasal bir hareketin gelişmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Osman Öcalan, “PKK çözüm üretebilecek bir güç değil. Bu işin püf noktasıdır. Genel af yeni bir hareketin gelişmesine alan açar. Bu, çözüm için, olmazsa olmaz gerekliliktir” diye konuştu. Hükümetin girişimini desteklemek gerektiğini belirten Osman Öcalan, sorunun çözümüne yönelik kendi önerilerini şöyle sıraladı:
“Kürtçe eğitim Türkiye"nin özgün koşulları içinde örgütlenmeli. Mahalli idarelerin yetkileri arttırılmalı. Valiler belediye başkanları gibi seçimle iş başına gelmeli. Basın-yayın alanında tüm engeller kaldırılmalı. Kürtlerin yoğunluklu olduğu yerlerde teşvikler uygulanmalı. Köy koruculuğu derhal lağvedilmeli. Askeri güçler yerlerine çekilmeli. Koşulsuz genel af ilan edilmeli. Abdullah Öcalan"ın cezaevi koşulları düzeltilmeli. “



Osman Öcalan kimdir?
Abdullah Öcalan"ın kardeşi Osman Öcalan, kısa sürede örgütün en üst yönetimi olan Başkanlık Konseyi"nde yer aldı. 1992"de PKK, TSK karşısında ağır kayıplar alınca, örgüt tarafından ölüme mahkûm edildi, ancak ağabeyi bu kararı engelledi. Ağabeyinin yakalanmasından sonra yeniden PKK içinde yükseldi. Daha sonra örgütü ele geçirmeye çalıştı, başaramayınca ayrıldı. Daha sonra PWD ve Kürdistan Demokrat Birlik Platformu"nu kurdu. Halen Kuzey Irak"ta ticaret yaparak yaşamını sürdürüyor.


Milliyet