Cemaat sermayesi resmileşti

Yaklaşık 30 yıldır Türk- Amerikan ticari ilişkilerini yürüten DEİK çatısı altındaki iş konseyinin yanında, yeşil sermayenin temsilcisi olarak kabul edilen MÜSİAD ve Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen TUSKON temsilcilerinin de yer aldığı yeni bir konsey oluşturuldu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile ABD arasındaki model ortaklık mekanizması çerçevesinde 17 Ekim"de Washington"a gidecek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte ABD"de üst düzey temaslar yapması öngörülen Çağlayan"ın çantasında ise İran"a ambargo dosyası olacak. Edinilen bilgilere göre Çağlayan, Türkiye"nin İran"a ambargodan zarar görmemesi için formüller üretilmesini isteyecek.

Ziyaret sırasında toplanacak Türkiye-Amerika İş Konseyi"nde ise yeşil sermayeyi temsilen Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu"ndan isimler de yer alacak. BM Güvenlik Konseyi"nde İran"a yönelik ambargo kararının ardından ABD"nin kırmızı listesine Tüpraş"ı eklemesi ve İran ile iş yapan Türk bankalarını da baskı altına alması Ankara"yı harekete geçirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, 17 Ekim"de Devlet Bakanı Babacan ile yapacağı ABD ziyaretinde İran"a karşı Türk bankalarının baskı altına alınmasından duyulan rahatsızlığı dile getirecek. Çağlayan"ın “Türkiye"yi sadece BM kararları bağlar, ABD"nin aldığı kararlar Türkiye"yi bağlamaz” mesajını vermesi bekleniyor.

Çağlayan, ABD"nin Türk bankalarına baskı yapmamasını da isteyecek. Daha önce ABD"den gelen bir heyet Türk bankaları ile görüşerek İran"a yönelik yaptırımlara uymalarını istemişti.

Yeşil sermaye devrede...


Çağlayan"ın temasları ile eşzamanlı olarak ABD Başkanı Barack Obama"nın Türkiye ziyaretinde gündeme getirdiği model ortaklık kapsamında DEİK-TOBB tarafından oluşturulan Türkiye-Amerika İş Konseyi toplantısı da yapılacak. Yeni konseyde, TOBB ve TÜSİAD"ın yanı sıra yeşil sermayeyi temsilen MÜSİAD ve Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen TUSKON temsilcileri de yer alacak. Konseyde Türk ve ABD taraflarından sekizer isim bulunacak.

Son olarak Tüpraş, ABD kökenli firmalarla iş bağlantısı olduğu için İran"a benzin ihracatını durdurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı da, İran"a benzin ihracatını durdurduğunu Washington yönetimine resmen iletmesinden bir ay sonra TÜPRAŞ"ın da içinde olduğu kırmızı listeyi dünya kamuoyuna açıklamıştı.

Özellikle ABD firmaları ile üçüncü ülkelerde iş yapan Türk şirketleri, büyük projeler için ABD Kongresi"nin onayının gerekmesinden ötürü, İran"a yaptırım kararına karşı çıkarak Washington yönetiminin tepkisini çekmek istemiyor.

BAHADIR SELİM DİLEK/CUMHURİYET