Kosova, bağımsızlığının 3. yıldönümü nedeniyle çeşitli kutlama etkinlikleri düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kutlama mesajı gönderdi.

Kosova Cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürüten Yakup Krasniçi, eski Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) efsanevi komutanı Adem Yaşari'nin Prekaz'daki anıt mezarını ziyaret ederek çelenk bıraktı. Krasniçi, burda yaptığı açıklamada, ''Prekaz'ın bağımsızlığın yuvası olduğunu'' vurguladı.

İstifa eden Hükümetin lideri Haşim Taçi de, Kosova'nın ilk Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova'nın anıt mezarını ziyaret ederek, çelenk bıraktı. Taçi, ziyareti sırasında Rugova'nın ülkenin bağımsızlığı sürecine yaptığı katkıyı kaydetti.

Rugova'nın anıt mezarı, kurulması beklenen koalisyon hükümetinin Cumhurbaşkanı adayı ve Yeni Kosova İttifakı (AKR) lideri Behçet Pacoli tarafından da ziyaret edildi.

Öte yandan, Kosova'nın bağımsızlık günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'da da kutlama mesajı gönderdiler. Kosova liderlerine, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile Başbakanı Sali Berişa ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan da kutlama mesajı geldi.

Kosova, Sırbistan'dan bağımsızlığını 17 Şubat 2008 tarihinde uluslararası toplulukla uyum içinde ilan ederken, bağımsızlık ilanı şimdiye kadar aralarında Türkiye, ABD ve 25 AB ülkesi de olmak üzere 75 ülke tarafından tanındı.

Bağımsızlık bayramı kutlamaları kapsamında kültür eğlence programları, havai fişek gösterileri gibi etkinlikler yapılırken, etkinliklere çeşitli ülkelerden gelen çok sayıda Kosovalı da katılıyor.

A.A.