ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı senelik izin ve hastalık izninde ücret alamıyor. Rapora göre ABD’li işverenlerin izin politikası, şirketten şirkete değişen ve iyi eğitimli profesyonellerin çıkarına işleyen bireysel sözleşmelerden ibaret. 

Bloomberg’e konuşan economist John Schmitt, “ABD, çalışanların dinlenmesine olanak tanıyan ulusal çapta bir izin politikasına sahip olmayan tek gelişmiş ekonomi,” dedi. Schmitt’in verdiği bilgiye göre, gelişmiş 15 ekonomiden sadece ABD’de hastalık izni ve senelik izin kurallara bağlanmamış durumda. Avusturya’da senelik ücretli izin 43 güne kadar çıkabilirken, Almanya’da genç bir işçi 40 güne kadar yıllık ücretli izin alabiliyor.

Rapor, ABD’de sektörler arası eşitsizliklere de dikkat çekiyor. Buna göre, finans sektöründe çalışanların ücretli izin hakkına sahip olma ihtimali, inşaat sektöründe çalışanlara oranla iki kat fazla. En kötü durumdakilerin eğlence ve konaklama sektöründekiler olduğu, bu sektörde ücretli izin veya hastalık izni hakkına sahip olanların oranının ancak dörtte bir olduğu belirtildi.

Bir diğer uçurum, tam zamanlı ve part-time çalışanlar arasında gözlendi. Tam zamanlı çalışanların ücretli izin hakkı alma olasılığının, part-time çalışanlara kıyasla üç kat daha fazla olduğu saptandı.

ABD, 1993 yılından bu yana çalışma saatlerini düzenleyen hiçbir kanun çıkarmadı. En son Bill Clinton döneminde, büyük şirketlerin hastalık ve doğum hallerinde çalışanlarına ücretsiz izin vermesini gerektiren bir yasa çıkmıştı. Ancak ABD Ticaret Odası, bu yasanın çeşitli maddelerinin değiştirilmesi için lobi faaliyeti yürütüyor.