ABD Donanması'na ait bir destroyerin, Güney Çin  Denizi'nde tartışmalı Scarborough Resifi'nin 12 deniz mili açığından geçtiği  bildirildi. 

ABCNews'in haberine göre, 7. Filo Sözcüsü Binbaşı Clayton Doss,  güdümlü füze destroyeri USS Preble'in, Güney Çin Denizi'nde Serbest Dolaşım  Operasyonu'nu (FONOP) yürüttüğünü, bugün uluslararası hukukun geçerli olduğu  sulara erişim ve ölçüsüz denizcilik iddialarına karşı koymak için Scarborough  Resifi'nin 12 deniz mili açığında seyrettiğini" söyledi.

Geçişin, Çin tarafından tepkiyle karşılanması bekleniyor.

Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in 190 kilometre batısında yer alan  Scarborough Resifi'nin zengin balıkçılık sahalarıyla çevrili olduğu ifade  ediliyor. Resif üzerinde hem Çin hem de Filipinler hak iddia ediyor.

Güney Çin Denizi

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı  Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı  kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında  Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik  tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek  egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen  takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise  "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.