Irak'ta siyasi liderlerin, yeni hükümeti kurmaya yönelik dün Erbil'de yaptıkları görüşmelere bugün Bağdat'ta devam edilirken, ABD'nin Kürtlere, cumhurbaşkanlığı makamını İyad Allavi lehine bırakmaları yönünde baskı yaptığı, Kürtlerin ise bu makamı bırakmak istemediği ileri sürüldü.

7 Martta yapılan seçimler sonrasında 8 aydır hükümetin kurulmasının başarılamadığı ülkede siyasal liderler, krizi aşmaya çalışıyor.

Eski başbakan İyad Allavi liderliğindeki Irakiye koalisyonu yetkililerinden Salih el Mutlak, kimin başbakan olacağı sorununun henüz çözümlenmediğini, bu konuda ilerleyen günlerde görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Başbakan Nuri el Maliki'yi destekleyen milletvekillerinden Baha el Araji de yaptığı açıklamada, çetin müzakerelerin devam ettiğini belirtirken, adı açıklanmayan El Maliki destekçisi bir başka politikacı da "görüşmelerin, üç önemli makamın başbakanlık, cumhurbaşkanlığı ve meclis başkanlığının kimlere verileceği" üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

Bu yetkili, Irakiye hareketinin, "meclis başkanlığını kabul etmesi" için ikna edilmeye çalışıldığını, öte yandan Kürtlerin de, Cumhurbaşkanlığını bırakmaya iknaya çalışıldığını ifade etti. Irakiye lideri Allavi, meclis başkanlığını daha önce reddetmişti.

AP'nin haberine göre bu yetkililer, "ABD'nin de Kürtleri, Allavi lehine cumhurbaşkanlığını bırakmaları için ikna etmeye çalıştığını, ancak bir sonuç alamadığını" belirttiler.

ABD'nin bunu, Allavi'nin lideri olduğu hareketin hükümetin içinde tutulmasının yolu olarak gördüğü kaydedildi.

Kürt milletvekillerinden Fuad Masum konuya ilişkin sorular üzerine, ABD baskısının olup olmadığı hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, "Kürtlerin cumhurbaşkanlığı makamını bırakmaları söz konusu değil" demekle yetindi.

A.A.