ABD'de birinci el konut satışları Haziran ayında beklenmedik bir şekilde iki yılın en yüksek seviyesinden düşerek konut sektöründe toparlanmanın düzensiz olacağını işaret etti.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada konut alımları bir önceki aya göre yüzde 8.4 düşerek yıllık 350,000'e indi ve Ocak ayından beri en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Bloomberg News anketine katılan 74 ekonomistin tahminleri ortalaması 372,000'di. Bu düşüşün öncülüğünü ise yüzde 60'lık gerilemeyle Kuzeydoğu yaptı.

ARZ SIKINTISI KONUT SEKTÖRÜNÜ DURAĞANLAŞTIRIYOR

Fiyatların ve mortgage oranlarının çekiciliğine rağmen iş sektöründeki yavaş ilerleme ve arz sıkıntısı konut sektörünü durağanlaştırıyor olabilir. Fed Başkanı Bernanke de konut sektörünün "ılımlı" bir şekilde toparlandığını söylese de alıcılar hala engellerle karşılaşıyorlar.

İSTİHDAM SEKTÖRÜNDE DÜŞÜŞ VAR

RBC Capital Markets'in şef ABD ekonomisti Tom Porcelli "Ne zaman konutlar hakkında konuşulsa, bence sohbet istihdam konusuyla başlamalı ve sona ermeli, ve bildiğimiz şey şu ki geçtiğimiz bir kaç ay boyunca istihdam sektöründe bir düşüş gördük" dedi.

Kontratlar imzalandıktan sonra toplanan Bloomberg anket verilerindeki 1. el konut satışına yönelik tahminler 345,000 ve 380,000 arasında değişti. Mayıs ayı verileri 369,000'den yıllık 382,000 oranına revize edilirken, Nisan ve Mart ayları verileri de yukarı yönlü revize edilmişti.

Ortalama satış fiyatları geçtiğimiz aya oranla yüzde 3.2 gerileyerek 232,600 dolara indi.