Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi mezunu olan Ertuğ, yaklaşık 2 yıl önce ABD'li firma İncremental Oil And Gas Limited firmasının Türkiye ofisinde mühendis olarak çalışma başladı. Başarılı çalışmalarının ardından yaklaşık 1 yıl önce firmanın Los Angeles'deki merkezine alınan Ertuğ, California'da bir adrese yerleşti. Zaman zaman ailesiyle telefon ve internet aracılığıyla görüşen 24 Haziran 1979 doğumlu Ertuğ, son olarak 14 Haziran 2012'de kredi kartıyla kullandığı jeepe evinin yakınlarındaki bir istasyondan benzin aldı.

Bu tarihin ardından 3 gün işe gitmeyen Türk mühendisi bulunması için firma özel bir dedektif tuttu. Ancak kullandığı ailesi şahsi Türk telefonuna ve firmanın için kullandığı telefonundan ulaşamayınca, Dışişleri Bakanlığı aracılıyla başvuruda bulundu. California Polisi'nin devreye girmesiyle beraber Ertuğ'un arabası evinin yakınlarında bulunan bir ve bölgedeki insanların yürüyüş yaptığı kanyon alanı yakınlarında bulunmuş.

ABD'de de televizyonlara haber olan mühendisi bulunması için polisin yaptığı çalışmalarda 15 Haziran'da şirkette mesai olmadığı için 16-17 Haziran tarihinde ise hafta sonu tatili nedeniyle Ertuğ'un 18 Haziran'dan itibaren 3 gün işe gelmemesiyle beraber kayıp olduğu anlaşıldığını belirledi. Yalnız kalan Ertuğ'un evi ve aramasında yapılan aramalarda şüpheli bir durumun olmadığı ailesine iletilirken, cep telefonlarının da kayıtlarının incelendiği bildirildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın da yakından takip ettiği arama çalışmalarının aracının bulunduğu ormanlık alanda devam edildiği belirtilirken, Ertuğ'un en son olarak şirketteki ABD'li bir mühendis arkadaşına 18 Haziran'da bir araya gelmek için randevulaştığı belirlendi.