Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, dünya genelinde finansal sistemin hükümetin kurtarma paketleriyle ayakta durduğunu söyledi. Stiglitz"e göre ABD Doları artık riskli ve yeni bir rezerv sistemine ihtiyaç var.

Stiglitz, küresel finansal krizin ABD kapitalizminin çöküşünü göserdiğini söyledi. Bangkok"ta katıldığı bir konferansta konuşan Stiglitz, “Dünya genelinde finansal sistem sadece hükümet kurtarmaları sayesinde ayakta kaldı, piyasalar da riski dağıtmak için çöküşten kurtarıldı” dedi. Krizin belirlenmesi için küresel anlamda daha fazla kolektif çalışmaya ihtiyaç olduğu vurgusunu yapan Stiglitz, G-20"nin toplam talebin zayıflığı gibi temel sorunları belirlemekte yavaş kaldığını ifade etti.

Stiglitz doların riskli olduğuna işaret ederek yeni bir rezerv sistemine ihtiyaç olduğunu vurguladı. “Bir değer saklama unsuru olarak doların rolü şüpheli ve geçerliliği büyük oranda risk taşıyor. Yeni bir küresel rezerv sistemine ihtiyaç var” diyen Stiglitz, Çin gibi yeni rezerv sistemi üzerine düzenli tartışmalar yürüten ülkeleri destekleme çağrısı yaptı.

Dolar artık kâr etmiyor

Doların 5 Mart"tan beri Avro, Yen ve diğer dört büyük para birimini kapsayan endeks karşısında yüzde 12 değer kaybettiği bilgisini veren Stiglitz, “Rezerv para sistemi yıpranma sürecinde. Şu anda dolar neredeyse hiç kâr getirmiyor, oysa doların gidişatına bakan biri bu riski görmek zorunda. Amerika ve Avrupa"da yürütülen politikalar küresel ekonomiyi likiditeye boğdu. Bu da sınırlı yatırım fırsatlarından dolayı spekülatif balonlara yol açtı” dedi. Amerikan ekonomisine pompalanan paranın Asya emlak ve emtiasına kadar gittiğini vurgulayan Stiglitz, Asya ekonomilerini Amerikan varlık balonlarına karşı uyardı. Stiglitz, Amerikan Merkez Bankası"nın (FED) bilançosu şişerken, Amerika"nın bütçe açığı ve borcu büyürken insanların enflasyon endişesine kapıldığını belirterek, deflasyon süreciyle karşı karşıya olunduğunu ama bunun ileride enflasyona yol açabileceğini dile getirdi.


Vatan