ABD ordusundan yapılan açıklamada, 25 Şubat tarihinde başkent Bağdat'ın yaklaşık 100 kilometre kuzeydoğusunda, 1 saat 10 dakika süren izlemeden sonra ABD savaş uçaklarınca düşürülen Ebabil 3'ün Irak semalarında gezmesinin ''kazayla olmadığı'' kaydedildi.

Iraklı bir yetkili de İran uçağının sınır kasabası Mandali yakınlarında düşürüldüğünü söyledi.

Menzili en fazla 150 kilometre olduğu tahmin edilen Ebabil 3'ün, 4 bin 270 metre yüksekliğe çıkabildiği ve birincil görevinin keşif yapma ve istihbarat toplama olduğu belirtiliyor.

Amerikalı yetkililer, Tahran yönetimini, Irak'taki ABD askeri varlığı ve Washington destekli Irak hükümetine muhalif olan aşırı uçtaki Şii gruplara silah, para ve eğitim sağlamakla suçluyorlar.

İran ise Irak'taki militan gruplarla bağlantısı olduğu iddialarını reddederek, Irak'taki istikrarsızlığın, ABD'nin bu ülkeyi işgalinin bir sonucu olduğunu ileri sürüyor.

Tahran yönetimi ayrıca, komşuları Irak'taki 140 bin ABD askerinin İran'ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu savunuyor.

İRAN UÇAĞININ DÜŞÜRÜLDÜĞÜNDEN HABERSİZ

İran, insansız bir uçağının Irak'ta ABD tarafından düşürüldüğüne dair bilgisinin olmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Gaşgavi, ABD'nin geçen ay Irak'ta insansız bir İran uçağını düşürdüğüne dair "muğlak haber"le ilgili bilgilerinin olmadığını ifade etti. Gaşgavi, olayla ilgili olarak ayrıntılı bilgilerin İran askeri makamlarından alınmasını istedi.

Bağdat'taki ABD kuvvetlerinin sözcüsü dün, Amerikan uçaklarının Irak hava sahasına giren bir İran insansız uçağını dürşürdüğünü açıklamıştı. Amerikalı sözcüye göre ABD savaş uçakları 25 Şubat'ta, bir saat süren takipten sonra insansız İran uçağını Bağdat'ın 100 kilometre kadar kuzeydoğusunda düşürdü.

Sözcü, uçağın Irak hava sahasına kazara girmiş olamayacağını, Irak topraklarının iç kısımlarına kadar ilerlediğini ve bir saat 10 dakika ülkede kaldığını ifade etti. ABD ordusu düşürülen uçağın İran yapımı Ebabil 3 model olduğunu bildirdi.

SABAH