ABD Savunma Bakanlığı'na aday gösterilen Leon Panetta, ülkesinin Irak'ta 2011'den sonra da asker tutabileceğinin sinyalini verdi. Leon Panetta, Irak hükümetinin kendilerinden bu yönde bir talepte bulunmasını beklediğini belirtti. Panetta, bu durumda Bağdat'a cevaplarının "Evet" olacağını açıkladı.
 
Ancak Leon Panetta Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'ndaki konuşmasında, Irak'ta ne kadar ABD askerinin kalabileceği yolunda bir açıklama yapmadı.
 
Panetta, Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü CIA'in başkanıydı. ABD Savunma Bakanı olarak göreve başlaması için ise Senato'nun bu kararı onaylaması bekleniyor. Onay halinde Panetta 1 Temmuz'da göreve başlayacak. Irak'ta halen yaklaşık 46 bin Amerikan askeri bulunuyor. Amerikan askerlerinin mevcut takvime göre yıl sonunda Irak'tan çekilmeleri gerek.
 
Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ise bir süredir bu askerlerin bazılarının 2011 sonrası da Irak'ta kalmasından yana olduklarını söylüyor. Ancak Pentagon yetkilileri bu konuda talebin Bağdat'tan gelmesi gerektiğinin de altını çiziyor. ABD askerlerinin Irak'ta kalmaya devam etmeleri ülkede koalisyon hükümetini bölen bir konu.
 
Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın Sadr bloğu, ABD askerlerinin, eğitim ve danışmanlık göreviyle de olsa Irak'ta kalmalarına karşı.