Şu anda internetin teknik özelliklerini ve alan adlarını ABD merkezli kâr amacı gütmeyen kurumlar kontrol ediyor.

Bu kurumlar Amerikan Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak ABD yönetiminin kontrolü altında faaliyet gösteriyor.

Bu yıl diğer devletlerinin bu düzenin değişmesi için talepte bulunacağı söyleniyor ancak ABD herhangi bir sistem değişikliğini kabul etmekle yükümlü değil.
ABD, bu konudaki tutumunu açıklayan belgeleri şimdiden Birleşmiş Milletler'in iletişim teknolojileri ile ilgilenen birimi olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'ne (ITU) teslim etti.

ITU, Aralık ayında Dubai'de 178 ülkenin temsilcilerinin katılacağı ve Uluslararası Telekomünikasyon Düzenlemeleri'nin (ITR) tartışılacağı bir konferans düzenleyecek.

1988 tarihli ITR anlaşması, farklı telekomünikasyon ağları arasında trafiğin nasıl akacağını ve uluslararası ücretlendirmelerin nasıl olacağını düzenliyor.
İnternet ve cep telefonu hizmetlerinde yaşanan fiyat artışı, bu anlaşmada değişikliğe gidilmesi taleplerine yol açtı ancak anlaşmaya taraf olan ülkelerin önerilen değişiklikler üzerinde anlaşmaya varması olası görünmüyor.

Konferansa ABD'yi temsilen katılacak olan Terry Kramer bir açıklama yayımladı ve ''ABD bazı hükümetlerin yaptığı değişiklik önerisinin uluslararası telekom sektörünün yükünü artıracağından, hatta internet sektörünü de kötü yönde etkileyeceğinden endişe duyuyor'' dedi.

ITU, ülkelerden gelen değişiklik tekliflerini halka açıklamıyor ancak Wcitleaks.org isimli internet sitesi yapılan teklifleri yayımladı.

İnternet sitesinde yayınlanan belgelere göre Rusya, ITU'nun, internet adreslerinin bir kısmının belirlenmesinden sorumlu olmasını teklif etmiş.

Şu anda ABD merkezli Icann adlı kuruluş, internetin kodlarını ve numaralandırma sistemini kontrol ediyor. Bu organizasyon ''.com'' uzantısına alternatifler üretmekten de sorumlu.

Rusya'nın bu konudaki taleplerinin gelecekte daha da artabileceğine inanılıyor. 2011 yılında konuyla ilgili bir açıklama yapan Vladimir Putin, "Uluslararası Telekominikasyon Birliği'nin yetkilerinin artırılmasını ve internet üzerinde uluslararası bir kontrol mekanizması kurulmasını'' istediklerini söyledi.
Russia Today televizyonu, daha sonra Çin ve Hindistan'ın da Putin'in teklifini desteklediklerini açıkladı.

Oy yok

Ancak ITU anlaşmada değişiklik yapılabilmesi için tüm tarafların oybirliğine varması gerektiğinin altını çizdi. Bu, anlaşmada değişiklik yapılmasını pratik olarak imkansız hale getiriyor.

ITU Genel Sekreteri Dr. Hamadoun Toure oylamaya gitmeyi de düşünmediklerini çünkü ''oylama sonucunda kazanan ve kaybedenler olacağını ve bunu göze almak istemediklerini'' söyledi.

Toure, bazı ülkelerin şu anki sistemden memnun olmadıklarının farkında olduğunu ancak kimsenin gerçekçi bir alternatif önerisiyle gelmediğini söyledi.