Rus basınında yer alan bilgilere göre Güney Kore'nin başkenti Seul'da gerçekleşen Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan Medvedev, Obama ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD'nin duruşlarını sürdürdüğünü, ancak müzakereler için de zaman olduğunu söyledi.

Zamanın israf edilmemesi, füze savunma sisteminde işbirliği konularının tüm açılardan aktif bir şekilde ele alınmasını değerlendirdiklerini ifade eden Medvedev, "Pozisyonlarımız karşılıklı olarak aynı noktada. Ancak diyalog sadece mümkün değil, gerekli… Açık konuşmak gerekirse, START anlaşması sırasında edindiğimiz tecrübe sayesinde Barack ve ben müzakerelerin sürdürülmesi ve dengeli bir çözümün bulunması için zamanımız olduğunu düşünüyoruz" dedi.

ABD Başkanı Obama da yaptığı açıklamada, Rusya ile birçok konuda çalıştıklarını hatırlatarak, "Şimdi teknik uzman ve ekiplerimizin teknik konular üzerinde görüşmeye başlama zamanı" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve NATO Kasım 2010'da Lizbon'da gerçekleşen zirvede Avrupa füze savunma sisteminde işbirliği yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Rusya, füze kalkanının dengeleri bozmaması, eşit şartlarda, karşılıklı eşit güven sağlayan ve savunma açısından da şeffaflık içeren bir yapıda olmasını istiyor. ABD çok kez sistemin Rusya'ya karşı olmadığı yönünde açıklamalarda bulunurken, Moskova'nın yazılı taahhüt talebine olumlu cevap vermiyor.

MEDVEDEV, OBAMA'YI ST. PETERSBURG'A DAVET ETTİ

Medvedev görüşmede Obama'yı St. Petersburg'a davet etti. Ancak ABD Başkanı, seçimlerden sonra gelebileceğini söyledi. Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinde yemin töreni Ocak 2013'de olacak. Temmuz 2009'da Moskova'ya ziyaret gerçekleştiren Obama, uluslar arası görüşmeler çerçevesinde de Medvedev'le sıklıkla bir araya geldi.

Medvedev'e iyi bir partner olduğu için teşekkür eden Obama, "Ülkelerimiz arasındaki işbirliği, dünya barışı ve istikrarı için çok önemli. İlişkilerimizin gelişimine katkı sağlayan Dmitri'den daha iyi bir ortak isteyemezdik…" değerlendirmesinde bulundu. Medvedev'in yeni dönemde başbakan olarak görevine devam edeceğini hatırlatan Obama, "Yeni görevinde ilişkilerimizin gelişimine pozitif katkı sağlayacağından eminim" dedi.