ABD Dışişleri Bakanlığı, Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim birimi inşaatının yeniden başlaması kararının hayal kırıklığı yarattığını bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Philip Crowley, İsrail hükümetinin 238 yeni konut için ihale açma kararının Filistinliler ile barış müzakerelerinin yeniden başlaması yönündeki çabalara zarar verdiğini ifade ettiği açıklamasında, ''Hayal kırıklığına uğradık'' diye konuştu.

Sözcü, ''Bu, İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan müzakereleri yeniden başlatmayı hedefleyen çabalarımıza ters düşmektedir'' görüşünü dile getirdi.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Rusya ziyareti sırasında imzalanan enerji işbirliği anlaşmalarına da değinen Crowley, ''Venezuela ile Rusya arasında, nükleer santral inşaatına ilişkin imzalanan anlaşmayı çok yakından takip edeceğiz'' dedi.

Crowley, ''Bu çok çok yakından takip etmememiz gereken bir konu. Nükleer silahların yayılmasının önlenmesini öngören anlaşmaya imza koyan bütün ülkelerin hakları ve de görevleri vardır. Venezuela ile Rusya'dan ve bu tür teknolojilere sahip olmak isteyen bütün başka ülkelerden uluslararası yükümlülüklerine uymalarını bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

A.A.