ABD'nin 6'ncı Filo bayraklı savaş gemisi "Mount Whitney', kılavuz kaptan alarak Karadeniz'e gitmek üzere Çanakkale Boğazı'na girdi.
ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı, "Blue Ridge' sınıfı komuta gemisi olan ve 6'ncı Filo'nun komuta kontrol görevini yürütmesinin dışında, merkezi Lizbon"da bulunan NATO Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı ve NATO Taarruz Gücü Komutanlığı bünyesinde de görev yapan "Mount Whitney' saat 06.52'de Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı. Boğaz geçişini saat 09.45'te tamamlayan savaş gemisi, Karadeniz'e gitmek üzere Marmara Denizi'ne açıldı.

LCC-20 bordo nolu "Mount Whitney'in, "girdi-çıktı' yaparak yeniden bayrak dalgalandıracağı Karadeniz"e ikinci gelişinde 19 Kasım 2008 tarihine kadar kalacağı bildirildi. Geçen Ağustos ayından bu yana Karadeniz'de 10 ile 16 günden fazla kalmayan ABD savaş gemileri, 6'ncı Filo'nun bayrak gemisi ile bir ilki daha gerçekleştirmiş olacak. "Mount Whitney', ikinci kez Karadeniz"e çıkışında, bu kez 19 gün kalmış olacak.

ABD ilk olarak 22 Ağustos 2008 tarihinde "USS MC Faul' gemisinin Boğazları kullanarak Karadeniz'e açılması ve 1 Eylül'de yeniden Ege Denizi'ne dönmesiyle girdi- çıktı formülünü uygulamaya başlamıştı.
HÜRRİYET