Olay günü TSK'ya ait Heron, 18:39'da kaçakçıların sınırdan giriş yaptığını tespit etti. ABD Predator'ü ise ilk görüntüyü 19:25'te İncirlik'e iletti. Amacın Türkiye'ye Predator satışını engellemek olduğu iddia ediliyor.

GÖRÜNTÜLERİ 46 DAKİKA ÖNCE GEÇMİŞ

Uludere tartışmasında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Heronların, istihbarat görüntüsünü ABD'ye ait Predator'den en az 46 dakika önce merkeze ilettiği bilgisine ulaştı.

Amerikan Özel Harekât Komutanlığı'nın (SOCOM) Florida'daki merkezi TAMPA'da görev yapan üst düzey bir yetkili, Predator'ün o günkü uçuşunun ayrıntılarını gazeteye anlattı.

PREDATOR 2 SAAT SONRA HAVADA

Tüm dünyadaki terörle ilgili istihbarat bilgilerinin toplandığı TAMPA'daki askeri yetkilinin verdiği bilgiye göre, İncirlik Üssü'nden saat 16:00'da havalanan ve Suriye üzerinden Irak'ın güneyine uçan Predator, daha sonra Kuzey Irak'a geçti. ABD'in insansız hava aracı, 14:00'te havalanan TSK'ya ait 'Gözcü' adlı Heron'un 17: 21'den itibaren takip ettiği kaçakçıları saat 19:21'de görüntüledi. 19:25'te ise İncirlik Üssü'nden Ankara'daki 'ortak istihbarat hücresi'ne 'görüntüleri geçebiliriz' mesajı iletildi. Predator, saatlerce Heron'la kontrol altında tutulan bölgede sadece 1 saat kaldı.

HERON SAATLERCE İZLEDİ

Genelkurmay'ın olayla ilgili açıklaması, İçişleri Bakanlığı raporu ve TSK'ya ait İHA görüntülerini inceleyen Uludere Meclis Komisyonu'nun tespitleri ise kaçakçıların Predator'den önce saatlerce Heron'lar tarafından takip edildiğini ortaya koydu. Buna göre Batman'dan 14:00'te havalanan TSK'ya ait Heron, Bitlis'ten başlayıp, Hakkari'ye, ardından da Şırnak semalarına 14:35 civarında ulaştı. 14:40'ta ise sınır bölgesindeki kaçakçıların evlerinden çıkış görüntülerini merkeze iletmeye başladı. Heron'un yolladığı görüntüler eşzamanlı olarak, Şırnak Şenoba, Şırnak merkez, Batman, Van, Malatya ve Ankara'dan izlendi. İnsan Hakları Komisyonu'na gönderilen görüntülerde de Bitlis semalarından başlayan ve operasyon anını da içeren kayıtlar, Heron'un, 34 kaçakçı üzerinde ABD'li Predator'den saatler öncesinde yoğunlaştığını ve takibi başlattığını gösterdi.

SINIRIN İÇİNDE İLK GÖRÜNDÜ 18:39'DA

Genelkurmay Başkanlığı, olaydan bir gün sonra yaptığı açıklamada Kuzey Irak'tan sınıra doğru hareket halinde olan kafileye yönelik ilk görüntünün 28 Aralık 2011 günü saat 18:39'da alındığını duyurdu. Açıklamada, "Saat 18.39'da, Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir. Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır" denildi.

HAZIRLIK BAŞLADI İNCİRLİK'TEN GÖRÜNTÜ GEÇELİM MESAJI GELDİ

Sınır ötesinde 17:21'den itibaren 'Gözcü' adlı Heron'la takip edilen ve Keşan kasabası civarında görüntülenen Kaçakçı grubun en geç saat 18:39'da Türkiye tarfında tespit edildiği ortaya çıkarken, ABD Predator'ü en az 46 dakika sonra istihbarat görüntüsü aldı. Genelkurmay'ın, terörist zannedilen gruba yönelik operasyon hazırlığına başladığı saatlerde ise İncirlik Üssü'nden Ankara'ya 'görüntü geçebiliriz' mesajının geldiği belirtildi.

NEOCON LOBİSİ

ABD Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'ye 2'si silahlı, 4'ü silahsız Predator satmak için yeşil ışık yakmasının ardından 'American Enterprise Institute' adlı düşünce kuruluşu uzmanlarından Michael Rubin, Türkiye'nin bu yolla Amerikan teknolojisini çalacağını iddia etti. Rubin, Türkiye'nin Amerikan uçaklarının teknolojisini taklit etmek için fırsat kolladığını ileri sürdüğü makalesinde ABD Başkanı Barack Obama'yı suçladı. Rubin "Türkler bu sayede elde ettikleri teknolojiyle Amerikalıları çıkarları için ya da eğlence olsun diye vuracak" ifadelerini kullandı. Rubin'in makelesi birçok 'sağcı' sitede de yayınlandı. Haberle ilgili yapılan yorumlarda da Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerinin eleştirilmesi dikkat çekti.

AMAÇLARI SATIŞI ENGELLEMEK

Geçtiğimiz günlerde çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'ye giden Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in 'Predator'ler konusunu gündeme getirdiği ve PKK ile mücadelede Türkiye'nin bu araçlardan faydalanmak istediğini aktardığı öğrenildi. Hassas bir teknolojiye sahip Predator'lerin Türkiye'ye verilmesi konusu ABD yönetimince tartışılırken, İsrail lobisinin kontrolündeki 'General Dynamics' şirketince Wall Street Journal'da yayınlatıldığı iddia edilen "İlk istihbarat görüntüsü Predator'dan" şeklindeki haberin, sözkonusu insansız hava araçlarının Türkiye'ye satışını ya da kiralanmasını engellemeye yönelik olduğu belirtildi. Predator'lerin Türkiye'ye satışını askıya almak için uğraşan İsrail lobisinin önümüzdeki günlerde de buna benzer haberler yayınlatarak, Yemen, Pakistan ve Afganistan'da da kullanılan bu araçlardan sağlanan istihbarat görüntülerinin 'yerel hükümetlerce kötüye kullanıldığı' mesajını yaymaya çalıştığı ileri sürüldü.