ABD, Beşşar Esad'ın nerede olduğuna ilişkin bilgileri olmadğı belirtildi.

Beyaz Saray, Suriye'deki şiddeti sonlandırmak için artık yapılacak birşey olmadığı belirtilirken Obama'nın Suriye ile ilgili Putin'le telefon görşümesi yaptığı belirtiliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Şam'daki patlamaya ilişkin, ''Yaşanan olay, Esed'in kontrolü kaybettiğini, şiddetin azalmaktan ziyade arttığını ve tüm uluslararası partnerlerimizin bir araya gelmesi ve dönüşümü desteklemesi gerektiğini açıkça gösterdi'' dedi.Carney, günlük basın toplantısında, ''Beyaz Saray'ın, Suriye'deki Esed rejiminin önde gelen yetkililerinin öldürülmelerini kınayıp kınamadığına'' yönelik soru üzerine, şiddetin bir cevap olduğuna inanmadıklarını söyledi.

Suriye'deki durumun Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kendi halkına karşı yürüttüğü kampanya nedeniyle giderek daha kötü hale geldiğini belirten Carney, şöyle devam etti:

''Bu nedenle, uluslararası toplumun, Suriye daha aydınlık bir geleceğe sahip olacaksa mutlaka gerekli olan siyasi geçişi yaratacak bir plan etrafında bir araya gelmesi çok önemli. Bugün yaşanan olay, Esed'in kontrolü kaybettiğini, şiddetin azalmaktan ziyade arttığını, tüm uluslararası partnerlerimizin bir araya gelmesi ve dönüşümü desteklemesi gerektiğini açıkça gösterdi.''

Esed'i desteklemekte direnen ülkelerin, Esed'in iktidardan ayrılması halinde, ülkedeki durumun kontrolden çıkacağı, daha fazla şiddet ve kaosa yol açacağı kaygısını dile getirdiğini hatırlatan Carney, ''Bizim savunumuz ise Esed'in iktidarda olmasının çok daha fazla şiddet ve kaosa yol açacağı yönündeydi ve ne yazık ki (bu durum tezimizi) doğruladı'' diye konuştu.

Son yaşanan gelişmelerin Suriye'de durumun her gün daha da şiddetlendiğini gösterdiğini dile getiren Carney, ''Bu sadece pencerenin kapanmakta olduğunu kanıtlıyor. Suriye halkına hak ettikleri değişimi getirmeye yardım etmek için birlik halinde harekete geçmemiz gerekiyor'' ifadesini kullandı.

Carney, kimyasal silahların kontrol altında tutulmasının Suriye rejiminin sorumluluğunda olduğuna işaret etti.

Carney, Çin ve Rusya'yı kastederek, ''Tarih, Esed'in müttefiki olanların yanında olmayacak'' dedi.