Suriye'de, ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford'un Hama'yı ziyaretini protesto için Amerikan elçiliğine saldıran Devlet Başkanı Beşşar Esad yanlılarının elçiliğe Suriye bayrağı çektiği bildirildi.

AP'nin haberine göre görgü tanıkları, protestocuların camları kırarak, Amerikan Büyükelçisini kastederek "köpek" diye duvar yazısı yazdığını belirtti.

Reuters ajansı da göstericilerin saldırıdan sonra elçilikten ayrıldığını duyurdu.

Bir elçilik yetkilisi, Suriyeli yetkililerin olaylara müdahalesinin "yavaş ve yetersiz" olduğunu söyledi.

Öte yandan Fransa Büyükelçiliğindeki benzer saldırıya karşı elçilik muhafızlarının gerçek mermi kullandığı kaydedildi.

ABD ve Fransa'nın Şam Büyükelçileri Robert Ford ve Eric Chevallier muhaliflerin kalesi Hama'yı ziyaret etmiş, Suriye bu ziyaretleri içişlerine müdahale olarak nitelendirmişti.

Amerikan ve Fransız Büyükelçilerini protestolar cuma günü başlamıştı.

REZİDANSI DA BASACAKLARDI


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yanlılarının, ABD Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıdan sonra bu kez ABD Büyükelçisinin Şam'daki rezidansına saldırı girişiminde bulundukları bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili, Esad yanlısı bir grubun, ABD Büyükelçisi Robert Ford'un rezidansına saldırmaya çalıştığını, ancak bu sırada büyükelçinin elçilik binasında olduğunu söyledi.

Yetkili, olay sırasında rezidansın biraz hasar gördüğünü, yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

ABD TV KANALINI SUÇLADI

ABD, Suriye'de hükümet yanlısı bir televizyon kanalını, ABD'nin Şam Büyükelçiliği'ne yönelik saldırıyı cesaretlendirmekle suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü, yaptığı açıklamada, Suriye yönetimini, ABD Büyükelçiliği'ni koruyamaması nedeniyle resmen kınayarak, hükümet yanlısı bir televizyon kanalının, bu saldırıyı yüreklendirdiğini savundu.

Sözcü, "Suriye hükümetinin, elçiliğimizi korumayı reddetmesini şiddetle kınıyoruz ve zararın tazminini talep ediyoruz. Suriye hükümetine, aynı zamanda kendi halkına karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.