ABD Merkez Bankası (Fed) küresel büyümenin yavaşlaması ve federal hükümetin 35 günlük kısmi olarak kapanmasının ABD ekonomisini 2019'un ilk

haftalarında baskıladığını; ancak istihdam piyasasının sıkı olduğu bir ortamda ekonominin büyümeye devam ettiğini belirtti.

Ülkedeki 12 Fed bölgesinde şirketlerle yapılan temaslara dayalı olarak periyodik olarak açıklanan "Beige Book" raporunda, Fed'de olası yavaşlama endişeleri hakim olduğunda bile "Ekonomik faaliyetler Ocak ayının sonlarında ve Şubat'ta artmaya devam etti" denildi.

12 Fed bölgesinin 10'u büyüme hızının "hafiften ılımlıya" doğru olduğunu belirtirken; Philadelphia ve St. Louis ise "sabit ekonomik koşullar" bildirdi.

Raporun genel ifadeleri, reel ekonomideki büyümeye ilişkin kaygıların bir kısmını rahatlatabilir. Bu endişeler Fed'i finansal piyasalardaki keskin düzeltmelerin ve diğer risklerin geçen yılın sonlarında artmaya başlamasının ardından Ocak ayında faiz artırım döngüsüne ara vermeye yöneltti.

Bununla birlikte, istihdam ve ücret artışları devam ederken, St. Louis bölgesi, çalışma fırsatlarının çok fazla olması sonucunda potansiyel öğrencilerin giderek daha fazla istihdam piyasasına girmeyi tercih etmesiyle üniversite kayıtlarının düştüğünü bildirdi.

Fed'in politika belirleme komitesinin faiz oranı kararını vermek için iki hafta içinde bir araya gelmesi planlanıyor ve faiz oranlarını Ocak ayında belirtilen "sabırlı" stratejiyle tutarlı şekilde sabit tutması bekleniyor.

Rapora göre enflasyon, faizlerin ne zaman veya tekrar artırılıp artırılmayacağına dair herhangi bir kararın kilit unsurlarından biri olacağı belirtilirken; fiyatlar bu dönemde yalnızca "ılımlı ile orta hızda" arttı.

İmalatçılar özellikle "küresel talebin zayıflaması, gümrük vergileri nedeniyle karşılaşılan daha yüksek maliyetler ve devam eden ticaret politikası belirsizliği" konusunda endişelerini dile getirdiler.