Lavrov, temaslarda bulunmak üzere geldiği Vietnam'da, Valday  Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında küresel siyasi gelişmelere ilişkin  değerlendirmeler yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), dünyanın gelişmekte  olan bölgelerini temsil etmekte yetersiz kaldığını vurgulayan Lavrov, "BMGK'ye  yönelik bir reform konusunda geç bile kalındı çünkü Asya, Afrika ve Latin  Amerika'daki gelişen bölgeleri temsil etmekte yetersiz kalıyor." diye konuştu.

Avrupa Birliğinin (AB) ise çok sayıda küresel konuda "kabuğuna  çekildiğini" savunan Lavrov, "Artık dünyada çok kutuplu yeni bir dünya düzeninin  oluşmasından bahsediyoruz. Uluslararası hukuki zemin ise bölünüyor, ABD ise her  şeyi parçalıyor. Avrasya'nın bazı bölgelerinde yaşanan gelişmeler de kabuğuna  çekilme olarak değerlendirilebilir. Biz ise kapsayıcı bir süreci başlatacak  adımlar atmak istiyoruz." dedi.

Batılı ülkelerin, mülteciler konusunda ise gerekli adımları atmadığını  ifade eden Lavrov, "Libya'yı bombalayıp kara bir delik haline getiren biz  değiliz. Şimdi de ülkedeki terörist faaliyetlerle ilgili kuzeye kaçışlar var.  Dolayısıyla, biz sorumlularının doğrudan bu konuyla ilgilenmesini öneriyoruz."  ifadelerini kullandı.