WIKILEAKS"E göre, 22 Şubat 2010"da Balyoz tutuklamaları başlayınca ABD Büyükelçisi Jeffrey, Washington"a kripto geçti: “Bu adım, beklenmedik bir askerî tepkiyi tetikleyebilir.”

İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan Wikileaks belgelerine göre ABD"li diplomatlar, geçen yıl Balyoz operasyonu sırasında üst düzey askerlerin tutuklanmasının, “beklenmedik bir askerî tepkiyi” tetikleyebileceğinden kaygılanmış.

Ankara"daki ABD Büyükelçiliği"nin geçen şubat ayındaki tutuklamalar sonrasında gönderdiği James Jeffrey imzalı iç yazışmada, Türk demokrasisine yönelik bir tehditten duyulan endişe, “Bazı bilgili büyükelçilik yetkilileri, bu son adımı bir tür beklenmedik askerî tepkiyi tetikleyebilecek çok daha ciddi bir provokasyon olarak görüyor. Göreceğiz” sözleriyle dile getiriliyor.

Polemiklere Arınç giriyor

Tutuklamaların ardından ne TSK"dan ne de hükümetten bir tepki geldiğini yazan Jeffrey Başbakan Erdoğan"ın “Polis, sadece yargının kararını uyguluyor” diyerek geride durmayı tercih ettiğini, "onun saldırgan adamı" (his attack dog) Bülent Arınç"ın ise daha fazla polemik yaptığını anlatıyor. Jeffrey, Arınç"ın ayrıca yaptığı açıklamalarla gelişmeler için bir tür “zaman değişiyor” ve “Türkiye normalleşme dönemine giriyor” havası yaşatmaya çalıştığını söylüyor.

taraf